СКАНДАЛНИЯТ ФИЛМ „ГРАНИЦА“ НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА, КОЙТО РАЗМАЗА ГЕРБ! Гледай Онлайн Само Тук:

„Фактите в документалната ми лента „Граница“ са ужасяващи, но са в интерес на България . Обявявам и гражданска платформа за сигнали за корупция.” Това каза топ разследващата журналистка и депутат от БСП Елена Йончева след представянето на филма си „Граница” в НДК.  Тя изрази надежда, че и журналисти също ще се включат в инициативата й. „Надявам се наистина от това да излезе нещо сериозно и тази държава да тръгне напред“, каза Елена Йончева.

ГЛЕДАЙ ФИЛМА „ГРАНИЦА“ ОНЛАЙН ДОЛУ ПОД СТАТИЯТА:

По думите й, изнесените факти са в интерес на сигурността на България. Във филма, журналистката прави сравнение между цената на българското съоръжение и тази на гръцко-турската граница. На българския данъкоплатец един метър ограда е струвала 500 евро, а на гръцкия- 250 евро. Освен това Йончева онагледява с факти, че в Хасковска област от 33 километра съоръжение, едва 10  километра е двуредово, а другото разстояние е едноредово.

По време на изготвянето на своя филм, Елена Йончева успява да снима преминаващи на територията ни мигранти, които от турска страна прескачат със стълба.  Филмът показа и снимки, направени от мигранти, които се разпространяват между тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българската ограда.

Елена Йончева е успяла да заснеме и множество прорязни участъци на съоръжението, направени с ножица, през които идващите мигранти преминават безпрепятствено и след това прикриват с четки за зъби, клони и др. Йончева е заснела във филма и служител на „Гранична полиция“, който е категоричен, че за да се случва това, то се покровителства от много високо ниво.

На представянето на филма на Елена Йончева присъства лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на левицата Кирил Добрев, политолози, журналисти и граждани.

Изненадващи гости бяха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов.

ВИЖ ФИЛМА „ГРАНИЦА“ ТУК:

„Свободен народ“ публикува на страницата си във „Фейсбук“ документалния филм „Граница“ на Елена Йончева. Вчера 20-минутната лента бе представена официално в зала 42 на НДК. На премиерата се появиха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов.

На кадрите анонимен служител на „Гранична полиция“ признава, че негови колеги информират каналджиите за състоянието на охранителните камери, наличието на полиция и др. На въпрос на Йончева готов ли е да свидетелства официално, мъжът потвърждава категорично, защото смята, че някои неща не се търпят и е необходима промяна.

„Ще предоставим копие на министър-председателя, президента, МВР, главния прокурор, на всяка телевизия, която желае да го излъчи. Призовавам и българските, и европейските институции да намерят начин да гарантират сигурността на нашия източник от „Гранична полиция“, който се съгласи да говори в този филм в интерес на сигурността на България“, обяви след прожекцията Йончева.

Документалният филм започва с кадри от хеликоптер и поглед „отвисоко“ на граничната бразда. В него са включени цитати от статии на световно признати и уважавани медии, доклади на Фронтекс и Доклад на външния департамент на САЩ, касаещи безпрепятствения поток от нелегални през България. Включени са и кадрите с пропадналата след порои ограда край Малко Търново, чиято медийна популярност предшества засекретяването на оградата и забраната за снимките й от кабинета на Бойко Борисов.

На въпрос на Йончева как поредната група мигранти е минала браздата, униформен казва: „Попитай тоя, дето е платил оградата“. Изречението предизвика смях, дюдюкания, а някой извика: „Цецо, кажи си“.

Филмът сравнява българо-турската и гръцко-турската ограда – 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро. В „Граница“ става ясно, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като в първите 10 км оградата е двуредова. В него Елена Йончева разказва, че на 12 март обектът се приема, като управителят на фирмата строител Иван Михайлов я инспектира. Там са и областният управител Станислав Дечев и областният координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев.

От филма става ясно, че следващите 21 км. – оградата е едноредова с аргумент – поради засиления мигрантски поток. В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението. Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност. Тя отчете, че 200 млн. лв. са дадени за 200 км. ограда, а за 1 метър, заедно с прилежащия обслужващ път, са платени 500 евро. Тя даде пример с оградата в Гърция, която изгражда също е изградила ограда на границата си с Турция.

Във филма се посочва още, че там са изградени 12,5 км, като според специалисти това е ефективно съоръжение. Във филма се разквазва още, че година преди строителството на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри.

Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър. Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“.

Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между самите тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя. В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ЦЕНЗУРИРА ФИЛМА „ГРАНИЦА“- ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ДА СНИМА ПО ГРАНИЦАТА! ВИЖ ТУК:

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: ГРАНИЧНАТА НИ ОГРАДА Е НАЙ-СИГУРНАТА В ЕВРОПА И ПО-ЗДРАВА ОТ ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА СТЕНА! ВИЖ ТУК:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*