БСП Стартира Подписка за ОСТАВКАТА на Председателя на НС! Димитър Главчев ИЗГОНИ Корнелия Нинова за това, че ОБИДИЛА ГЕРБ

Парламентарната група на БСП започва подписка и процедура за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, съобщи БГНЕС. Това стана, след като той изгони от пленарната зала лидера на левицата Корнелия Нинова. В знак на протест цялата парламентарна група на левицата напуска днешното заседание на Народното събрание.

Изгонването на Нинова бе заради прочетена от нея декларация. В нея тя заяви: „Той (б.ред. – премиерът Бойко Борисов) твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това. Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници. Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това?! Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите??“.

Нинова бе изгонена за едно пленарно заседание, като Главчев се позова на това, че тя оскърбява парламента и не можела да говори каквото пожелае, дори от името на парламентарната си група. Колегата й от левицата Антон Кутев пък бе отстранен за две заседания. „Димитър Главчев не може да остане председател на НС, защото видимо не си сдържа нервите“. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от БСП Антон Кутев, след като бе отстранен от пленарното заседание. Не разбрах защо ме отстраниха, най-вероятно защото поисках оставката на председателя на НС“, коментира той. „Не беше необходимо това днес. Не можеш да вземеш думата на председател на ПГ, която чете декларация, защото нещо ти се е сторило“, заяви Антон Кутев. „В това, което говори Корнелия Нинова нямаше никакво основание за това тя да бъде спряна“, обясни депутатът. „Председателят на НС е най-високата длъжност в държавата и не може да се заема от човек, който не може да си сдържа нервите и практически не дава равнопоставеност на политическите сили“, посочи Антон Кутев. „Мен не ме е избрал Главчев, а избирателите на БСП. Отстрани ме за 2 или 3 заседания, което е некоректно и неправилно“, коментира той. „Не съм го обидил. Това, което направих е, че станах и казах достатъчно ясно, че трябва да си подаде оставката. Искам да имаме нормално работещ парламент, а с председател като Главчев приличаме на украински“, каза още депутатът от БСП.
Заседанието на парламента бе временно прекъснато, а Димитър Главчев свика спешен председателски съвет.

В тази ситуация трябва да участваме в намаляването на напрежението, което умишлено беше създадено и се провокира много умело от страна на БСП. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след председателския съвет.„Най-печелившо за НС и за всички народни представители е да не участваме в нагнетяването на напрежението, а да работим за намаляването му“, заяви той. „Склонен съм да подкрепя решение за отмяна на наказанията, ако бъде внесено искане и председателят каза, че е склонен да се съобрази с парламентарните групи и да вземе решение“, коментира Цветан Цветанов. „Искането за оставката на Димитър Главчев не е коментирано. Смятам, че той се справя много добре. Нямаме абсолютно никакви основания да променяме позицията за твърдостта му като председател на НС. Придържа се към правилника, винаги когато има правна възможност, взима отношение“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Смятате ли, че е налагане на цензура, когато излиза народен представител, независимо в какво качество, да се обръща към друга парламентарна група и да казва министър-председателят ви унижава, той ви обижда? Това нормално ли е, не е ли опит за провокация, която да промени дневния ред на парламента?“, попита той. „В декларацията на БСП имаше обиди към ПГ на ГЕРБ, към министър-председателя и МС“, каза още Цветан Цветанов.

Източник: segabg.com

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*