Ексклузивно: Елена Йончева направи смешен Валери Симеонов – отговори на 5-те въпроса, зададени от него

„Във връзка с документалния филм „Граница“ Валери Симеонов, вицепремиер на РБ, зададе пет въпроса. Ето моят отговор“, написа в профила си във Фейсбук Елена Йончева – депутат от левицата и автор на филма: „Уважаеми господин вицепремиер, Политическа отговорност за охраната на българо-турската граница, за защитата на националната сигурност на България, носи министър-председателят Бойко Борисов.

Ето защо смятам, че за изнесените факти във филма ”Граница”, уличаващи правителството в корупция и търговия със сигурността на България, отговорност трябва да се търси от премиера.

Той дължи отговор, както за покровителството на бежански канали от най-високите етажи на властта, така и за участието на служители на Гранична полиция. Този отговор го дължи на нас, българите.

Въпреки това, отговарям на въпросите, поставени от вас, г-н Симеонов…

1.Въпрос: “Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.”

Отговор: Оградата може да бъде срязана с комбинирани клещи. Възрастен човек може да се справи и с обикновени, арматурни клещи. Дебелината на мрежата е 2-3 милиметра. (може да се види на 4.45 минута от началото на филма. Филма Виж Под Статията)
Гранична полиция е наясно с липсата на ефективност на едноредовото съоръжението, наречено тип “Б”.
В писмо на ГП до областния управител на Хасково от 11.02.2016 г. се казва следното: “От събраната до този момент информация и извършените проверки на място от ГДГП относно възпрепятстващите свойства на инженерното възпрепятстващо съоръжение тип Б, ГДГП прави извода, че ефективността на същото е занижена по отношение на времето на забавяне при опитите за нерегламентираното му преодоляване чрез използването на технически средства – клещи и други”.

2 . Въпрос: “Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?”

Отговор: В журналистическото разследване “Граница” е посочено, че официалният аргумент за промяна на проекта от двуредова ограда към едноредова е поради засиления мигрантски поток.(на 6.48 минута.)

3. Въпрос: Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба?

Отговор: Няма преградно съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Целта на оградата е да възпира, да забавя. Оградата на българо-турската ни граница се преодолява бързо и лесно, информационната система за наблюдение на най-критичните участъци не функционира в продължение на повече от две години и половина.
Направих сравнение с гръцката ограда, изградена по сухопътната граница с Турция, която според специалистите е изключително ефективна. Цената е 250 евро на линеен метър, без обслужващия път. Сравнението с българското преградно съоръжение, като качество и цена, е смущаващо.
(на 8 минута)

4.Въпрос: ”Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?”

Отговор: Ето какво казва пред БНТ, на 11.06.2017 г., Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на комисия по вътрешна сигурности:
“Оградата е готова. Около 200 милиона лева струва оградата с Турция.”
Оградата е дълга 234 километра, 201 са изградени по времето на ГЕРБ.
Цената, заедно с прилежащия обслужващ път, е около 1000 лева на линеен метър.

5.Въпрос: “Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценния таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?”

Отговор: Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция.
Относно свидетеля, който се съгласи да даде информация във филма: той е настоящ служител в Гранична полиция, човек с много опит. В случай, че има институция, която да гарантира неговата сигурност, той е готов да свидетелства, да предостави конкретна информация. Както за наличните бежански канали, така и за покровителството на тези канали от високите етажи на властта.

И накрая бих искала да напомня. На 9.06.2017 г. внесохме сигнал в прокуратурата и ДАНС за нередности при изграждането на съоръжението, приложили сме документи.

Надяваме се, че съответните органи ще направят разследване за това, как са похарчени за българската национална сигурност 200 милиона лева. Кой и как е търгувал с нашата национална сигурност?

Филмът на Елена Йончева „Граница“ – ВИЖ ВИДЕОТО:

Източник: pogled.info

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

  1. Валери Симеонов е пълен интелектуален аутсайдер пред Елена Йончева. Тук не взимам страна по партийни симпатии, понеже не симпатизирам на БКП, пардон – БСП, а най-малкото на Гражданите за Европейско (Брюкселско) Разграбване на България.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*