БОРИСОВ ПРЕД МЕРКЕЛ: БЪЛГАРИТЕ СА БЕДНИ, ЗАЩОТО ГИ МЪРЗИ ДА РАБОТЯТ! Не е заради Корупцията и Лошото Управление!

На ежегодното събрание на лидерите на националните партии от европейската политическа организация – Европейска народна партия, Бойко Борисов обясни на германския канцлер Ангела Меркел защо стандартът в България е по-нисък от немския. А именно: Българите живеели зле, защото ги мързяло да работят.

Европейската народна партия – ЕНП е сбор на всички десни партии в ЕС. Въпреки че ЕНП е водеща организация в управлението на ЕС, тя е в сериозна криза. Всички държави, в които партиите от семейството на ЕНП управляват са налични сериозни политически или икономически кризи:

  • Обединеното Кралство е в процес на отделяне от ЕС
  • В Испания беше направен референдум за независимост на автономната област Каталуня
  • Германският парламент не успява да стигне до единодушие за изходите от спрялата немска икономика и не може да състави правителство.
  • Кризата в отношенията между ЕС и Русия навредиха много на износа на Полша и сега полското правителство опитва да изкарва антикомунистическата карта за задържане във властта.
  • Въпреки всичките пари, които усвоява България по еврофондовете, държавата не успява да реализира реално развитие на икономиката заради високите нива на корупция и откровени кражби на най-високо ниво. Също така бюджетният дефицит повишава задлъжнялостта на правителството.

На фона на всичките тези кризи лидерът на втората най-голяма партия в ЕС – Сергей Станишев не спира да атакува ЕНП като дава примери как Румъния реализира много по-високи темпове на икономиката от съседна България. Италия вече излиза от кризата, в която я беше докарало правителството на Берлускони. Португалия дава работа на испански работници, а Швеция редовно е на лидерска позиция в света по стандарт на живот.

Ангела Меркел започна да търси отговорност от всеки лидер на дясна партия в ЕС, който е в управлението на държавата си.

На критиките към България, описани в доклада на ЕС за развитието на икономиката ни, Бойко Борисов обясни:

„Българите не работят като германците, те като цяло не работят и трябва постоянно да бъдат карани да го правят. Българските предприемачи са затруднени от ниското качество на рабтната ръка и това е причината България да е в това положение. Която и друга партия да управлява страната, няма да има по-добри резултати…

На това оправдание Ангела Меркел отвърна, че стотици хиляди българи работят в Германия, но там са достатъчно продуктивни, не по-малко от редовите работници от всички други държави на територията на федералната република.

Отговорът на Борисов е бил, че в Германия отиват трудолюбивите българи, а в България остават мързеливите.

По повод думите на премиера ни в Германия, ние от „Под лупа“ ви представяме Икономическият анализ за ниската производителност на труда в страната:

Производителността на труда е икономически резултативен параметър, който е производен от развитието на стопанска дейност. За да бъде изчислен е нужно да се вземе в предвид количеството труд, измерено в човекочасове и стойността на произведената продукция.
Колкото по-малко продукция се произведе с един човекочас, толкова по-ниска е производителността на труда.

Как икономиката вижда решение за ниската производителност на труда:
За да се повиши производителността на труда е нужно да се инвестира по-голямо количество капитал. Капиталът са машините, съоръженията, обученията за персонала и всичко, което е нужно за оптимизацията на производствения цикъл. Двата производствени фактора Труд и Капитал са взаимно свързани. Съответно: колкото повече се инвестира в капитал (примерно в модерни съоръжения) толкова повече ще се произведе с един човекочас, от друга страна колкото повече време се експлоатира едно съоръжение (повече човекочасове) толкова по-висока ще бъде производителността на капитала.

Сериозните европейски политици имат грамотни икономически съветници и знаят това, съответно водят такава данъчна и парична политика, че предприятията на територията на страните им да водят до максималната възможна комбинация от труд и капитал, че да имат максимална производителност, първо на труда, а след това на капитала.

За разлика от тях, Бойко Борисов се оправдава, като описва българския работник като мързелив.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*