Преди минути: Европейският Съд ПРИНУДИ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЗНАЕ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ!

От два дни насам Европейският съд зорко разглежда български гей случай, който със сигурност ще повлияе много пряко върху признаването на гей браковете в целия ЕС – тоест и в европейските държави, в които хомосексуалните бракове не се зачитат и признават от закона. Става въпрос за делото, което е завел българинът Адриан Колев, по причина, че България не признава определени права за него и брачния му партньор – американецът Клейбърн Робърт Хамилтън, тъй като София не ги счита за брачна двойка.

В свой аналитичен материал, The New York Times посочва, че изходът от делото със сигурност ще повлияе пряко върху правата на такива двойки да живеят и работят на територията на ЕС. Причината – Европейският съд на практика ще определи дали гей двойките са „съпрузи“.

Адриан Колев и Клейбърн Робърт Хамилтън се венчали през 2010 година в Белгия. Това е седем години, след като Белгия узакони гей браковете. Но когато Колев и Хамилтън опитали да се преместят да живеят в България, българските власти отказали да ги признаят за брачна двойка. В България гей браковете не се признават – според чл. 46 от българската конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена, като има възможност да се проведе референдум по въпроса след внесено искане с петиция, подкрепена от 3 млн. души, за промяна.

Заради отказа, през септември, 2017 г. нашенецът Адриан Колев и партньорът му Хамилтън заведоха дело в България и сега то стигна до Европейския съд. Изходът на това дело ще е решаващ по причина, че ако Колев и партньорът му спечелят, това решение на Европейския съд ще отвори прецедент. А на базата на този прецедент ЕС ще наложи на всички държави-членки да признаят Гей Браковете. Така Съюзът ще принуди Румъния, България, Полша, Словакия, Литва и Латвия да признават брачните съюзи между хомосексуални, независимо, че са сключени другаде в ЕС.

Припомняме, че една от основните причини Европейската агенция за лекарствата да откаже да се премести в България, бяха опасенията, че работещи в институцията гей двойки няма да са защитени пред българския закон, дори при криминални случаи. Например, при случай на убийство, хомосексуален много трудно може да претендира за имуществото на партньора си, дори двамата да са сключили брак в държава, която позволява това. В крайна сметка, Агенцията се премести в Амстердам.

В момента Адриан Колев и Хамилтън живеят в САЩ, но Колев е категоричен, че счита България за своя родина и затова би искал да живее тук.

Свободен народ

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*