19.04.2024

Египет покани Русия да използва негови военни бази!

Руското правителство публикува проект на споразумение между Кайро и Москва, по силата на което Египет ще позволи на Русия да използва негови военновъздушни бази за своите изтребители. Според договора руските военни самолети ще могат да излитат и кацат във всяка база на египетска територия. Споразумението е реципрочно и позволява на египетски изтребители достъп до руска територия.

Проектът за договор между двете страни идва по-малко от 24 часа след посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който по време на визитата си в Кайро се срещна с президента на Египет Абдел Сиси и със своя колега от военното министерство на арабската страна.

Пробивът в двустранните отношения се случва на фона на вълната от тероризъм, която заля Египет през изминалия месец. Преди броени дни в резултат на терористичен акт срещу джамия на Синайския полуостров загинаха над 300 души, между които 27 деца. Арабската страна е сред сериозно засегнатите от възхода на радикалния ислям и е арена на сблъсъци между армията и ислямисти.

Източник: a-specto

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*