Регионалният министър Призна: ИМА споразумение ИЗВЪН съда за царските имоти!

От страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройство не са подавани молби за отказ от съдебно производство по делата за т.нар. царски имоти. Това увери регионалният министър Николай Нанков на днешния парламентарен контрол. И добави, че в понеделник, 4 декември, държавата ще може да даде по-ясна визия относно въпроса с царските имоти, когато излезе становище на работната група към правосъдното министерство.

Депозирани са единствено молби за спиране на съдебното производство за 6 месеца, но все още няма съдебно решение, добави Нанков. И уточни, че ако в тези 6 месеца няма разбирателство с ответната страна – т.е. наследниците на цар Фердинанд и цар Борис III, делата ще продължат.
На въпрос на депутата от БСП Крум Зарков кога и защо е решено да се търси извънсъдебно споразумение, регионалният министър отговори, че държавата, включително и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) що се отнася до имоти-горски фонд, спазва и ще спазва закона, а той дава възможност за извънсъдебно решение.

Ангажирам се да спазваме не само буквата на закона, а и обществения интерес, добави той. Нанков обясни, че в момента текат две дела за царски имоти, по които страна е регионалното министерство. Това са делата за двореца „Врана“ и за Царска Бистрица. Делото за „Врана“ е номер 3724/2011 в Софийския градски съд.

Делото за Царска Бистрица вече е на прага на касационна инстанция, като то е номер 904/2015 в Софийския апелативен съд. Справка на Actualno.com относно делата показа, че по това за Царска Бистрица държавата към момента, преди касационна инстанция, губи в частта, при която на първа инстанция Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са осъдени да платят малко над 280 хил. лева с лихва за ползване на имота, както и да дадат обезщетения за осъществена сеч и използване на дървесина от имота.

Припомняме, че вчера, 30 ноември, ВМРО излезе с официална позиция, че „се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски“. Причината за позицията са медийни публикации, че текат преговори за решаване на спора извън съда и отстъпление на държавата в полза на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза.

Източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

  1. edinstvenno na sakxkoburotski e kstata v bamq..vsicko druo e narodno..zatova molq lavniq prokuror da se zaeme s simeon i orata koito mu sdeistvat za da se oblajat narodnoto boatstvo me e padnalo ot nebeto a truda na naroda

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*