Криминалната приватизация на „Каолин” се потвърди! Емил Георгиев – изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България (ФПБ)

Фирмата нанесе тежки поражения в района на Меричлери, замърси питейната вода с арсен, докара левкемия!
– Г-н Георгиев, преди години вие пръв сигнализирахте за нередности около приватизацията на „Каолин”. Във вторник Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество цитира данни за незаконното раздържавяване и нарушения на концесионните договори. Как ще коментирате тези констатации?

Когато се споменава за “Каолин”, се сещам за персоната Иво Прокопиев. Вече не го наричам олигарх, защото както е тръгнало, скоро време ще проси подаяния. С удоволствие коментирам информацията на КОНПИ, още повече че аз първи изнесох в публичното пространство информацията за незаконната приватизация на “Каолин” и огромните нарушения, които каолинци извършиха при добива на варовик на кариера “Великан” в близост до Меричлери. Извън всякакво съмнение е, че една от криминалните и разбойнически приватизации на прехода е тази на едно от най-мощните финансово предприятия “Каолин”.Да припомня това, което твърдях в началото на 2010 г. Всичко започва в началото на 1999 г., когато фирма “Каолин” е оценена на 48 млн. долара. Няколко месеца по-късно, през юни, цената е свалена на 3,6 млн. долара от инвестиционен посредник “Булброкърс” с мажоритарен собственик Иво Прокопиев. На 4 август същата година е учредено РМД “Каолин 98”. Малко преди това, през юли, Александър Прокопиев, брат на Иво Прокопиев, е назначен формално на работа в “Каолин”, с което кръгът “Агнешки главички” започва да плете паяжината около разграбването на предприятието.Процедурата за приватизация стартира на 14 септември 1999 г., като РМД „Каолин 98” купува 75% от акциите на “Каолин” за 7,2 млн. лв., като заплаща 10% в брой (720 хил. лв.), а останалата сума е разсрочена както следва – 50% на вноски за период от 10 г. и останалите 50% чрез компенсаторни записи.

Към този момент фирмата разполага със запаси от близо 150 млн. т суровина каолин и кварцов пясък в 6 находища на обща стойност около 5 милиарда лв., с което се налага брутален монопол на пазара. Тази криминална приватизация има и друга тъмна страна. Въпреки всичко, прокуратурата повдига обвинения срещу Прокопиев и компания. Отнет му е международният паспорт и е освободен срещу парична гаранция. След година лицето е изправено пред съда, но в заключителната си реч прокурор Елена Хаджидимитрова оттегля обвиненията и си подава оставка.Настръхвам, когато се заговори за Иво Прокопиев и “Каолин”, защото знам какви поражения нанесе фирмата в района на Меричлери.

Унищожени бяха към 160 дка частни парцели с лозови насаждения, питейната вода в региона беше замърсена с арсен и меричлерци в продължение на 4 години получаваха вода от водоноски като по време на чума. В Меричлери беше регистрирано масово заболяване на населението с няколко смъртни случая от левкемия. За да ме накарат да не изнасям повече информация за огромните нарушения на ”Каолин”, Иво Прокопиев, неговият брат Александър Прокопиев и техният изп. директор Димитър Ангелов заведоха срещу мен дела на обща стойност 600 хил. лв. Спечелих всичките дела.

Дойде времето за възмездието на Прокопиев.
– Как ще коментирате последните големи аварии, оставили десетки хиляди столичани без парно посред зима?

– „Топлофикация София” е властелин на мъката на милион потребители на топлинната енергия в столицата. Това е извън всякакво съмнение и сагата между тях би могло да се опише в роман. Твърдя това, защото няма по-запознати от нас, представителите на ФПБ, с техните взаимоотношения, които за съжаление все повече се влошават, основно по вина на дружеството заради уникално безхаберие. Доказателство за това е и последната авария, хвърлила в потрес десетки хиляди софиянци. Да, случват се аварии, но да се твърди, че е нормално да не се направи профилактика на централен топлопровод, както в конкретния случай за повече от 10 години, е нечувана арогантност. Отговорност, която трябва да се поеме и от органите на местно самоуправление в София, защото топлинното дружество е общинска собственост. В такава обстановка започна и новият отоплителен сезон. Затова в столицата има тенденция за намаляване броя на абонатите на топлофикационното дружество. В другите градове с централно парно тенденцията е обратна, защото там потребителите са убедени, че не са лъгани.

– Как трябва да постъпят потребителите в подобни случаи, когато монополистът ги оставя на студено?
– Да преодолеят чувството на обреченост и да завеждат дела срещу дружеството за това, че не им се предоставя качествена услуга, така както повеляват директивите на ЕС. Точно заради такива случаи ние настояваме да се транспонират европейските директиви в Закона за енергетика и потребителите да заплащат само при поръчана качествена топлинна енергия. Въз основа на обстоен анализ нашите експерти подготвиха предложения за промяна на закона. Основни предложения касаят сключване на задължителен договор с избрана от етажната собственост фирма за разпределение на топлинната енергия и живеещите в дадена сграда сами да избират периода на отчитане – месечно дистанционно или месечно с посещения, както и чрез изравнителни сметки. Препоръчваме да се избягват изравнителните сметки, където има възможности за огромни манипулации.
Предлагаме също така потребителите сами да избират формата на разпределение на топлинната енергия – чрез дялове, на квадрат, кубик или друга форма. С цел яснота при отчитане на подадената топлинна енергия предлагаме след абонатната станция да се монтира втори топломер, което ще доведе до прост начин на разпределение на енергията за отопление на помещенията и битовата гореща вода, както и ще даде възможност за контрол от страна на живеещите в жилищната кооперация. Подготвяме и промени на законодателството с цел сурови санкции за крадците на парно, еленергия и вода, защото кражбите в тези три сектора са колосални, а сегашните санкции са обидно малки.
– Колко са сигналите, постъпили срещу топлофикация от началото на годината и с какво са свързани основно те?– Над 600 жалби, от които 500 срещу „Топлофикация София”. Основните оплаквания са за завишени сметки за сградна инсталация, за парно отопление и битова гореща вода и не на последно място за изравнителни сезонни сметки.Държа да подчертая, че засегнатите потребители са лишени от достъп до каквато и да е информация. В резултат на това хиляди клиенти на дружеството са поставени пред свършен факт. Без да бъдат информирани, срещу тях се завеждат съдебни дела – средно от 10 до 15 хил. на година. След което се издават изпълнителни листове и идва ред на ЧСИ. Но това не е най-страшното, защото накрая се появяват и колекторските фирми, повечето от които са брутални и арогантни, които с действията си връщат спомените за мутренските времена.
– На какво според вас се дължи недоброто финансово състояние на столичната топлофикация?

– Легендата за недоброто финансово състояние на столична топлофикация е написана от самото дружество. Фактът, че се отказва достъп до информация за финансовото състояние и на омбудсмана г-жа Манолова подсказва, че там се трупат огромни средства за сметка на потребителите от надписани сметки, видно от жалбите на потребителите, за което ние ежедневно сме информирани в централния ни офис в София на ул „Веслец” №2.

– Непрекъснато се правят кампании за правата на потребителите. Научи ли се обаче българинът как да търси правата?
– Благодарение на усилията на омбудсмана г-жа Манолова и на ръководството на държавния орган в лицето на Комисията за защита на потребителите, все повече придобиват познания и смелост да търсят своите права. Аз и моите колеги от първата и автентична потребителска организация в лицето на Федерацията на потребителите в България сме горди, че също даваме своя принос българските потребители да се чувстват като пълноправни членове на голямото потребителско семейство в обединена Европа.

Визитка:
Eмил Георгиев е роден на 14 юни 1951 г. Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. Изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите е от 2015 г., а преди това е бил член на ръководството на организацията. Един от основателите на политически клуб „Еко-гласност” и негов председател от 2006 г. 4 мандата общински съветник в община Хасково. Депутат в 42-рото народно събрание.

Автор: Васил Нанчев

Източник

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*