Кой ще защити Украинските Българи от Фашизма? Виж Тук:

В последно време ръководството на Украйна отново влезе в новините. Даже ураганът, който беше от другата страна на океана, не може да причини такова сътресение на въздуха, каквото предизвика ръководството на Украйна.

Политиката на двойните стандарти отдавна стана основна стратегическа линияна тези власти. Покровителството на открит нацизъм и молбите в лицето на европейското семейство са две несъвместими неща.

Безчинствата на ВСУ в Източна Украйна и горещото желание на Киев да се приемат африкански бежанци от Европа. Какво е това? Ако не днес, то утре, правителството на Порошенко ще си отиде. Ще означава ли това нов курс? Не.

Редица европейски организации направиха своето заключение и представиха в Брюксел и НАТО своите заключения. За това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не бърза да кани Украйна в НАТО, а американските им спонсори съкращават своите дотации.

През цялото това време, на вълната на безчинствата, вървят издевателства над лидерите и представителите на националните малцинства – унгарци, гагаузи, българи. Това са тези народности, които не един век живеят по тези земи и заедно с украинците са творили история, създавали са държавност.

Защо в това смутно време те останаха без защита? Конституцията на Украйна не може да гарантира тяхната свобода. Основният закон е безсилен и не може да спре радикалите, които пренаписват новата история.

Не е ясно дали въобще ще има разследване срещу „патриотите“, които нападнаха, заляха със зельонка (гранофурин) и се опитаха да хвърлят в кофа за боклук общинския съветник от Белгород-Днестровски – българинът Василий Кащи. Каква беше причината за този инцидент? Общинският съветник си е позволил да гласува по време на заседание и вотът му не се понравил на радикалите. Заради правото си на глас и позицията си – българин „спечели“ увреждане на зрението и операция. Разследване за нападението? Няма. Извинение? Няма. Е, група бесарабски българи излязоха на протест и поискаха извинение за нападението над сънародника си, но бяха моментално заклеймени като сепаратисти. След разговор по телефона с нападнатия става ясно, че Кащи няма намерение да завежда дело – не вижда смисъл от това, а и се притеснява от поредни безумни обвинения към него и тормоз над други хора заради потърсена справедливост. Има основание за притесненията му. След протеста на българите в Украйна, командирът на батальон на ОУН Николай Кохановски призова да се хвърлят в затвора българите от Бесарабия за сепаратизъм и разпалване на етнически конфликт. Защо? Позволили са си да излязат на протест и да искат извинение и разследване за случая. Кохановски заяви още: „Не е важно кой си – българин, евреин, татарин, но ако говориш срещу украинската държава, тогава трябва да бъдеш наказан за сепаратизъм и за подобно поведение, което си позволи Кащи. Кащи не вижда с едното око? Е, какво да се направи сега? Просто украинската държава не се занимава със сепаратисти. Народът се занимава с това. Така неведнъж са пребивали регионалния депутат Вадим Колесниченко, били са и покойния Бузина. Та нали те причиняваха зло на украинската държава. Щом държавата не обърна внимание на техните глупости, хората се заеха с тях“ – не се съмнява в правотата на “народа” Кохановски.

Властта в Украйна се преструва, че нищо не се е случило. Така тя оправдава и подкрепя поведението на радикалите си. Няма защо да се вярва на украинските власти.

Забравихме ли жестоката разправа над беззащитните, над невинните, над онези, които бяха запалени живи в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май 2014 г. Украинските радикали запалиха живи хора, докато крещяха „слава на Украйна“. Има видео-доказателства, имаше дори стрелба, виждат се лицата на някои от нападателите. Има ли наказани за убийствата? Не. Какво се случи със съдебното дело? В зверството извършено от украинските радикали в Одеса бяха горени живи и убивани десетки хора, като според някои информации бройката се крие и жертвите надхвърлят 100 души. В трагедията загинаха и двама българи. Иван Милев – на 34 години – загинал в огнената стихия и Александър Николов – на 32 години – загинал от огнестрелна рана. Това са официално потвърдените, но има информация, че те всъщност са много повече.

Потърси ли България отговорност за жестоко убитите си сънародници? Относно въпросните събития остават много въпроси, а самото дело дава основания за недоверие в украинските власти.

И така – защо Европа трябва да предоставя място на общата маса на тази дива клика?

На фона на всичко това официалната преса в Украйна рапортува за това, че националните малцинства са в добро състояние и се опитват да замажат очите на официалните делегации на нашата страна.

Унгария и Румъния се обявиха в защита на националните си малцинства в Украйна и срещу подписания през септември от Порошенко закон за образованието. Унгарският външен министър Петер Сиярто подчерта, че съвместните усилия на двете страни могат да повлияят в посока на промяна на закона. Според министъра, нововъведенията нарушават правата на унгарското и румънското малцинство. Сиярто дори обяви, че Унгария ще блокира всички стъпки за евроинтеграцията на Украйна заради закона.

Той предвижда от 2018 година преподаването на предметите „на езиците на националните малцинства“ да остане само в детските градини до 4 клас. В момента бесарабските българи в Украйна изучават майчиния си език до 11 клас, както и българска литература и история. Депутатът в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе заяви по повод закона, че той създава сериозен проблем за българската общност в Украйна и допълни, че българите, които го срещат му казват: „България ни забрави. Няма позиция. Нито сме я чули, нито сме я видели. България мълчи“.

Каква беше българската реакция?

Президентът на България Румен Радев оповести след срещата с украинския си колега, че е получил обещания от страна на Порошенко, че няма да се засегнат възможностите на българите в Украйна да изучават родния си език. Как ще стане това? Не е ясно. Мъгляво обещание, нищо конкретно. Без набелязани конкретни мерки остана и демонстрираната загриженост от страна на българският външен министър Екатерина Захариева.

Има ли България твърда позиция и необходимата решителност за действие? Унгария и Румъния вече работят заедно.

Да си спомним и друго – как украинския радикал Дмитрий Ярош доволно позира заедно с чеченския терорист с позивна Муслим Чеберлоевски. Редица украински радикали изразяваха открита подкрепа дори към терористите от ИДИЛ, само защото мразят Русия.

Украйна покровителства тези, които издевателстват над националните малцинства, лишава сънародниците ни от правосъдие и едновременно с това ограничава правото им да учат на родния си език.
Каква е гаранцията, че утре същите тези радикали няма да започнат да ги колят?..

Автор: Спас Истатков, Pod Lupa.eu

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*