Преди минути: ВОЙНАТА ЗАПОЧНА! ТУРЦИЯ НАХЛУ В СИРИЯ! Виж Тук:

Турският министър на отбраната Нуретин Чанъкли обяви, че страната е започнала военна операция в района на град Африн в Северна Сирия, до турската граница. Той уточни, че операцията е започнала с обстрел през границата и последващо нахлуване на турските войски на територията на Сирия. Същото потвърди и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Пред турската телевизия „Хабер“ Чанъкли отбеляза, че Анкара е решила да предприеме тази стъпка, тъй като не вижда „друга алтернатива“, освен стартиране на военна операция срещу „Отрядите за народна защита“ на сирийските кюрди, които турските власти третират като терористична групировка. В небето над сирийския град Африн са забелязани самолети на ВВС на Турция. Засега няма съобщения за жертви и ранени сред населението, военното формирование „Отряди за защита на народа“ (ОЗН) и руските „сини каски“, разположени в Африн, пише Владимир Мухин в „Независимая газета“.

Според турския военен министър Анкара „има право на самозащита в съответствие с международното право“ и нейните сили ще се стремят да унищожат всички „коридори на терористите“ в Африн и в град Манбидж. Не закъсня и реакцията на Сирия, чието външно министерство заяви: „Нахлуването на турските войски е безпрецедентен акт на агресия и насилствена намеса във вътрешните ни работи“.

Още вчера турският външен министър предупреди САЩ да не оказват подкрепа на кюрдските „Отряди за народна защита“, след като Вашингтон официално обяви, че ще създаде и обучи нова погранична сила, състоящата се предимно от милиции на сирийските кюрди. А днешното нахлуване на турския аскер в кюрдските територии на Сирия е именно военният отговор на Турция към Щатите.

Войските на Башар Асад се сражават, за да превземат стратегическата военновъздушна база Абу Духур. Но това май е само прелюдия към голямата война, подготвяна от Анкара и съюзниците й срещу кюрдските отряди в Северна Сирия. В слово пред парламента на 16 януари Реджеп Ердоган заяви, че в мащабните бойни действия срещу кюрдските отряди СЗН, смятани в Турция за терористични, ще се включат бойци на сирийската опозиция. И с тяхно участие ще се водят боеве не само в Африн, но и в Манбидж.

Турски медии публикуваха вече планове как въоръжените сили на Турция смятат да превземат окръг Африн. В. „Хабертюрк“ например писа, че преди сухопътната операция Анкара планира масиран въздушен удар по 149 обекта, където има отряди на СЗН. По данни на изданието „първата фаза на операцията може да трае до шест денонощия, а се предвижда едновременно с авиацията активно да се използва и артилерия, разположена по границата“.

Вестник  „Миллиет“ уточнява, че след това ще започнат настъпление сухопътни сили от турската армия, главно с танкови подразделения. Според версията на Анкара тези страховити акции целят да попречат на инициативата на САЩ, насочена към създаване на т. нар. сили за гранична сигурност (СГС) въз основа на отрядите на СЗН в Северна Сирия.

Впрочем не е голяма тайна, че действащите в Африн кюрдски отряди за самоотбрана СЗН в момента нямат много общо с американците. По данни на руското министерство на отбраната Москва е изпратила свои части в Африн още през септември 2017 г. и с помощта на военна полиция е изградила наблюдателни пунктове (НП), осигуряващи „спазването на режима за спиране на бойните действия в т. нар. зона за деескалация“.  

Създаден е Комитет за национално помирение, включващ представители на местните органи за самоуправление, на опозицията и на руския Център за помиряване на враждуващите страни. В знак, че Дамаск и Москва са представени в околията, върху наблюдателните пунктове и ред други обекти са поставени знамена на Руската федерация и на Сирийската арабска република (САР).

Същевременно Ердоган, заплашил в понеделник да започне бойни действия в Африн и други кюрдски провинции, открито настоя съюзниците и приятелските страни „да не препречват пътя на Анкара в борбата й с терористичните формирования“. В противен случай, каза той, Турция не отговаря за евентуалните последици.

„Махнете знамената на страните си от зоните в Сирия, където са разположени терористи, докато не ви си наложи лично да ви ги предадем. Скъсайте нашивките на своите армии от униформите на терористите, за да  не се наложи да заровим в земята тези, които са застанали рамо до рамо с въоръжените бунтовници“, заяви турският лидер.

Към кого беше адресирано това обръщение – не е ясно. Но предишните заплахи на Анкара към кюрдите и силите на коалицията начело със САЩ може да се разглеждат и като послание към Русия. Защото, ако турската армия започне бойни действия в Африн и Манбидж, това ще застраши руските миротворчески подразделения там.

Никак не е случайно, че точно сега в България се проведе среща между премиерът Борисов и Канцлерът Ангела Меркел. Тя приветства инициативата му за среща с Едоган и заяви: Благодаря за пазенето на външната граница на ЕС, особено тази с Турция. Германия и ФРОНТЕКС подкрепят България. „.

Същевременно САЩ, верни на двойствената си позиция за САР, продължават да играят своята игра. Ред арабски вестници съобщиха подробно за тайно споразумение между Щатите и Сирийските демократични сили (СДС), според което същите трябва да получат преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). С тяхна помощ СДС и техният стожер – отрядите от СЗН, ще могат да отразяват евентуални въздушни заплахи. А може да бъдат заплашени и от турската, и от сирийската авиация. Твърди се, че първата партида американски ПЗРК за кюрдите е доставена миналата седмица в окръг Африн. Ако е истина, това поражда въпроса как са попаднали там. И Пентагонът, и руското военно ведомство засега не коментират случая официално.

Но вече е ясно, че силите за гранична сигурност, формирани на базата на СДС, наистина се създават с подкрепа от САЩ, защото на 14 януари това бе съобщено от коалиционното командване. „Подразделения на СГС ще бъдат разположени по границите на районите, контролирани от СДС“, се казва в официалното комюнике.
В тези граници явно не влиза окръг Африн, поставен под протектората на Русия.

Професор Дженгиз Томар, декан на факултета по политически науки в турския университет „Мармара“, заяви пред Анадолската агенция, че три фактора определят „причините Анкара да предприеме операция в Африн“. „Това са опитът на терористите от СЗН да създадат с подкрепа от САЩ 30-хилядни СГС, превземането на летище Абу Духур в провинция Идлиб от сили на режима на Асад и вероятността Русия да покани делегати от СДС на Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи.“

Турция има собствени интереси в региона – също като Русия. В случая с Анкара интересите й не се диктуват само от борбата с „терористите“ от СЗН. Турция има геополитически и икономически цели, непредполагащи подкрепа за целостта на Сирия. Тя се стреми да задържи териториите, заемани от протурската сирийска опозиция в Идлиб, Алепо, Латакия и други провинции, контролирани в момента от САЩ. Москва засега не обръща особено внимание на тези интереси. Но трябва да се отбележи, че ред проамерикански и протурски въоръжени групировки от сирийската опозиция заявиха тези дни, че няма да участват в конгреса за национален диалог в Сочи.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*