Кеворк Кеворкян За интервюто на Хекемян с Бойко: Не чух нито веднъж думата „Народ“!

Сега остава да ни покажат някоя македонка (от Македония), която носи името „Българка“! Преди малко мина интервюто на Хекимян с Бойко. За трийсетина минути не чух нито веднъж думата „Народ“. И от водещия, и от неговия гост. Споменаха един-два пъти „хората“ – по-безлично и  по-удобно е. И, хайде, на галоп, към едно – друго: Истанбулската конвенция, газовия хъб, Македония и пр.

Още по-удобно е да се говори за Западните Балкани, дрън-дрънн ярина. Б. Б. беше любезен с „патриотите“, които използват разправиите около Истанбулската конвенция за доказателство, че още са живи. Освен това, Бойко почти забрани Конвенцията да се нарича „Истанбулска“ – това пък защо? Чак пък такава любов с Ердоган?

И наруга съветника на Радев, който му пишел текстовете – макар че президента е рядко литературно грамотен човек. Но Падишахът си изкара яда от някакъв чиновник. По-добре да помисли за своите съветници, които трябва някой ден да го измолят да каже нещо и за Народа. Ердоган, турските изселници, вечната розова дъвка Юнкер – Бравос, аферим, бравос – ами народецът? Българинът щял да живее по-добре, ако дойде на акъла на Бойко.

Това беше заключението. Равносметка: Нищо и половина – добре, че беше на галоп. Съвет: с него трябва да се говори само за едно, една тема да се чопли – пак и пак.  Например, за Българското Чудо: как се живее с около 200 лева – милион и половина души го правят. Хайде към друга тема. А Историята пак я зарязаха. Преди интервюто с Бойко показаха, как външните министри на България и Македония подписват последните приложения към Договора между двете страни.

А Екатерина Захариева се похвали – тя все се хвали и пърха като пеперудка – че от подписването на Договора досега стокооборота с Македония нараснал с 12 процента. И Бойко спомена това.  Стокооборотът нараства – ами лъжеоборота с Историята? С него какво става? Още няма и помен от комисиите, които щяха да разделят по равно и справедливо общата ни История – това от Гоце за нас, онова – за вас. Наскоро стотици хиляди гърци излязоха да протестират, защото не искат дори частица от историята им да бъде дадена под аренда.  Те не са щедри, колкото нас.

А ние тук се радваме на Македонка.  Тя бе представена в „Историите на Радо“ – чудесната рубрика на Радо Чолаков от Би Ти Ви.  Радо е един безспорно автентичен и артистичен глас, той е един кротък, но проницателен наблюдател, който отдавна се е откроил сред бездушното телевизионно кудкудякане, търсач е на необикновени съдби и много често успява да ни ги достави.  Въпросната му героиня бе чиста българка, но била наречена „Македонка“ – на баба си.  Краткото въведение към очерка твърдеше, че подобни имена са свидетелство за добросъседските ни отношения с Македония. Сега остава да ни покажат някоя македонка /от Македония/, която носи името „Българка“.

Източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*