Скандал: Подхващат Георги Гергов с Аферата – Пловдивски панаир! Виж тук: (документи)

Новият антикорупционен орган ще разследва как Пловдивският панаир е отишъл в ръцете на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Това става по искане на комисията по корупция в парламента. Любопитното е, че всички членове на въпросната комисия са дали съгласие да се проверят множеството съмнения около сделката с панаира.

Шефът на КПКОНПИ  Пламен Георгиев лично е изразил готовност да се заеме със случая. Интересно ще е да се види дали ентусиазмът на Георгиев няма да се изпари, след като се запознае с документите на МВР ,от които става ясно, че съдии от окръжния съд в Пловдив са уличени в закононарушения при  прехвърляне  собствеността на панаира. Припомняме, че в този период шеф на въпросният съд е бил настоящият главен прокурор Сотир Цацаров . Не е тайна, че един от хората, лобирали  Георгиев да оглави антикорупционния  орган е именно Цацаров . В юридическите среди се твърди,  че двамата са много близки.

В действителност Главна дирекция „Криминална полиция” хвана на тясно Сотир Цацаров през 2010 година със скандална справка. Документът е бил адресиран до сочения за близък до модела „КОЙ“  бивш шеф на полицията и НСО Ангел Антонов. От справката се разбира, че са извършени  поредица от неправомерни действия-нарушения и престъпления, във връзка с преструктурирането собствеността на „Международния панаир-Пловдив” АД. Те са направени изцяло в ущърб на общината и в защита на частни интереси. Според полицията,  магистрати от Пловдивския окръжен съд са вписали измененията в собствеността на дружеството, въпреки поредицата от нарушения.

След обстойното проучване на проблема, МВР предлага материалите да се изпратят незабавно както в прокуратурата, така  и до Инспектората на Висшия съдебен съвет. Причината е, че в полицията не са съгласни с мнението на тогавашния председател на окръжния съд в Пловдив, че подчинените му са действали правомерно при вписване на промените в собствеността на  панаира. Проверка сочи, че в този период председател на съда е бил сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, който заема този пост от 1999 г. до края на 2012 г. Според високопоставен полицейски източник материалите действително заминават в прокуратурата, но там потъват вдън земя.

Ченгетата са отбелязали в скандалната справка, че именно  в този период става и въпросното преструктуриране на панаира. То  минава почти незабележимо за обществото през четири етапа:

В началото общината има 75% участие в него, АД „Стария Пловдив” -8%, ЦУМ -8% и „Слънчев ден-Варна” -9%. На 5 януари 2016 г. отношението  се променя, като делът  на общината намалява на 61,47 на сто, за сметка на частния интерес. Появява се  нов играч – „Парк -хотел Санкт Петербург” с 18,66% участие.  На трети етап, през март 2007 г., общината има  51% капитал, докато на четвърти етап той пада под 25%. За да се стигне до тук се прилага схема, като  частникът „превзема” смесеното акционерно дружество АД „Пълдин  Туринвест ”, с което  общината участва в Пловдивския панаир. Така той  минава  в частни ръце.

При своята проверка, полицията достига до  фрапиращи изводи за съставянето на  нелегитимни  и фалшифицирани протоколи, на базата на които съдиите са вписвали промените. Установено е и грубо погазване на търговския закон, както и манипулиране на  съдебни експертизи. От полицията са категорични, че са  съставяни документи с невярно съдържание. „Можем да направим извод за предварително подготвен сценарий за раздържавяване  на ЕАД ” МПП -Пловдив”, се казва в документите на МВР.

Аферата е прихваната за първи път от бивш министър в кабинета на „Борисов”1.  Апелативният прокурор на Пловдив Марин Пелтеков, обаче отказва през 2010 г. да образува досъдебно  производство. Министърът тогава праща сигнала до ГДНП , където започват проверка, а нелицеприятните  изводи от нея не закъсняват.  „Анализът ни дава достатъчно основания за  несъгласие с резултата от проверката на председателя на ОС-Пловдив”, завършва справката на ГДНП .  Изводът касае становището му, че съдиите са действали правомерно при вписването на промените.

Дали човекът на Цацаров-Пламен Георгиев ще потвърди изводите от проверката на МВР през 2010 година, тепърва предстои да разберем. От резултатът пък ще заваси дали КПКОНПИ ще се използва като бухалка за неудобните на властта хора и ще имитира дейност за „нашите”, както се говори,  или пък ще действа принципно и безпристрастно.

ДОКУМЕНТ 1

ДОКУМЕНТ 2

ДОКУМЕНТ 3

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*