България се Моли за „ГАЗОВАТА ПРОШКА“ на Русия

Президентът на България заяви, че страната му се нуждае от директни доставки на руски газ и затова е нужен отделен газопровод. Иронията на съдбата е, че само преди няколко години Русия искаше да построи такъв газопровод, но София предаде Москва и под натиска на САЩ забрани строителството му. При какви условия Русия би простила на България и би дала разрешение за подобен газопровод?

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море – не само заради своята енергийна сигурност и ефективност, но и заради тази на целия Европейски съюз. С такова изявление президентът Румен Радев излезе в интервю за вестник „Комерсант“, а после засегна тази тема и в разговора си с премиера Дмитрий Медведев по време на посещението си Москва. Днес българският президент се среща с руския президент Владимир Путин в Сочи. Това е първата двустранна среща между президенти на Русия и България за последните десет години. „Надявам се, че нашите правителства ще преразгледат възможността за директни доставки на газ от Русия през Черно море“, съобщи агенция ТАСС, цитирайки думите на българския президент. По думите на Радев новият газопровод може да бъде наречен „Български поток“.

Българските желания изглеждат откровено анекдотично. Преди няколко години Газпром беше готов да направи това, за което България моли сега. Тогава се планираше да бъде построен газопроводът „Южен поток“ с мощност от 63 милиарда куб.м., който трябваше да излиза на българския бряг и по този начин да превърне България в голям европейски газов хъб. Така България щеше да се снабдява с газ тази страна, при това с отстъпка в цената, без дори да споменаваме за трите милиарда долара приход от транзита на газ.

Строителството на „Южен поток“ започна през 2012 г. и първият газ по него трябваше да тръгне в края на 2015 г. Но през 2014 г. София, под натиска на САЩ, предаде своя руски партньор и забрани строителството на газопровода на своята територия. На Русия се наложи да закрие проекта и да се преориентира към сътрудничество с Турция. Така възниква газопроводът „Турски поток“, чието строителство в момента активно се осъществява.

А сега се оказва, че българските политици отново искат да играят същата игра. В някаква степен имат основание за това. След като беше решено „Турски поток“ да се строи не с 4, а с 2 тръбопроводни линии, не с 63 милиарда куб.м., а с 31,5 милиарда куб.м. газ, се освободиха едни 30 милиарда куб.м. газ, предназначени за Европа. Желаещите да доставят тези обеми са много. На първо място разбира се, това е Украйна, която мечтае да запази някакви остатъци от газовия транзит. За „Сръбски газопровод“ мечтаят сърбите (вярно, тук става дума за продължение на „Турски поток“). И ето, сега България се присъединява към този списък – тя е съгласна да прокарва дори 15,75 милиарда куб.м. (това е мощността на една тръбопроводна линия). България обосновава предимствата на преноса на газ през своята територия с построената и действаща газопреносна система, която я свързва с другите държави от Централна Европа.

„От икономическа гледна точка маршрутът на стария „Южен поток“ е изгоден за Русия. Той е изпробван, ясно е къде и какви обеми газ ще бъдат транспортирани, с всички държави са сключени междуправителствени договори, създадени са съвместни компании. Тръбата с мощност от 15,75 милиарда куб.м. идеално би удовлетворила потребностите на Балканите“, казва водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков. Този маршрут позволява България да бъде снабдена директно с газ, а също така и Румъния, Молдова, Сърбия, Унгария и разбира се да бъде заобиколена Украйна. Само че сега се работи по строителството на втората тръбопроводна линия на „Турски поток“, която е предназначена за нуждите на европейските потребители (газът от първата тръбопроводна линия е предназначен изключително за самата Турция).

В междуправителствения договор се казва, че втората тръбопроводна линия ще излезе на брега на европейската част на Турция и след това ще стигне до границата с Италия. „Но къде по-нататък ще се насочи газът – засега не е ясно. Възможно е от Гърция да тръгне към Италия, а може и към България. Един от разглежданите варианти е да бъде използван в реверсивен режим Трансбалканският газопровод, по който сега руският газ върви през България към Турция. Друг вариант е да се построи нова тръба. Всички тези въпроси не са решени“, казва Юшков.

И все пак, шансовете Русия да тръгне да променя маршрута са много малки. Дори само заради негативния опит от участието на България в проекта „Южен поток“. „България се показа като несамостоятелна страна. Преди 4 години с нея се договорихме по проекта „Южен поток“, българите дадоха разрешение за строителство. И ето, че пристигат американски сенатори, водят преговори с българите, те отменят разрешението и целият проект се затваря“, напомня Юшков.

Докато кураторите на България не дадат гаранции, че новият проект няма да бъде прекратен, Русия едва ли сериозно ще обсъжда проекта „Български поток“. „Естествено, че сега с американците никой няма да разговаря. Но са необходими гаранции от ЕС, че той няма да пречи на този проект“, смята Юшков.

Защо София отново подхваща този разговор? Защото, докато не е построена втората тръбопроводна линия от „Турски поток“, за България остава, макар и неголям, но все пак някакъв шанс за възраждане на орязания проект „Южен поток“. „Неслучайно „Газпром“ строеше втората тръбопроводна линия на „Турски поток“ по-бавно от първата и остави тръбата в акваторията, макар че можеше да я доведе до брега, както направи с първата първата“, каза Игор Юшков.

Разбира се, за България проектът за новия газопровод е много изгоден. Само че София трябва доста да се постарае, за да накара Русия отново да се ангажира с тази история. „Българите трябва да играят политически на страната на Русия. Например, ако вземат и гласуват против продължаването на санкциите от страна на ЕС, това би гарантирало на България газова тръба. Само че те няма да го направят. България не иска да направи нищо“, заявява Юшков.

Според него София чака докато се вземе окончателно решение по въпроса за „Северен потк-2“, за да получи своя газопровод, благодарение на усилията на германците. „Когато „Северен поток-2“ бъде реализиран, българите ще започнат преговори с Брюксел. Аргументите им ще бъдат следните – ето, германците си построиха директен газопровод. Значи това не е политическо оръжие на Русия, а икономически проект. Следователно тръби могат да бъдат строени във всяка държава в рамките на общото законодателство на ЕС, в т.ч. и в България. Ако Брюксел се съгласи с тези доводи и даде формално одобрение за българската тръба, това ще бъде сигнал за Русия, че може да възстанови преговорите с България“, завършва Юшков.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*