Депутат от плаж се връща – утре заседание! Каква всеотдайност само….

Светкавична реакция от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева – буквално минути, след като от БСП внесоха подписка за свикване на извънредно заседание в сряда, тя насрочи заседанието още утре – в 13 ч.

Социалистите предложиха в дневния ред да има две точки за дискусия – случая „Олимпик“ и приемане на общо решение на парламента за бъдещите действия на властта, в това число и за обезщетяване на хората, и случая „Търговски регистър“. По втората тема  лидерът Корнелия Нинова се обяви за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов.

Според правилника на Народното събрание Караянчева е длъжна да извика депутатите на работа, въпреки че са в лятна ваканция, ако това е поискано от една трета от народните представители. Срокът за това обаче е 7 дни. Свикването на заседанието буквално веднага поставя под въпрос дали утре ще се събере нужния кворум, за да бъде проведено такова. Въпреки че часът на старта е обеден.

Корнелия Нинова отново настоя и за фалиралото застрахователно дружество, и за срива на Търговския регистър да започне да се носи и политическа отговорност. Защото до момента такава се поема само от „чиновници да ги нарека“ – визирайки оставката на Зорница Даскалова като шеф на Агенцията по вписванията и поисканата днес от правителството оставка на Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор (КНФ). По думите на Нинова трябва да има „политически“ оставки, като те започват с тази на министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Лидерът на БСП настоява Народното събрание да направи така, че клиентите на фалиралата „Олимпик“ да получат обезщетения в пълен размер от гаранционния фонд. Заради, по думите й, нежеланието на властта да мисли за такъв вариант, тя се усъмни дали във фонда има достатъчно пари. Друго съмнение, на което социалистката наблегна, бе да не би да се окаже, че кипърската застрахователна компания е била „пирамида“.

Настоява се още КФН да направи пълен отчет на данните за „Олимпик“, с които разполага и за активите му, и за наличностите във гаранционния фонд и в кои банки се държат.

източник: клуб z

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*