Гладна стачка! Руски пенсионер вече 20 дни гладува в бежанския лагер в Бусманци! България дискриминира руските граждани!

Виктор Гайворонский иска статут на бежанец у нас след като стана жертва на имотната ни мафия. Преди пет години двойка възрастни руснаци, влюбени в България, решили да прекарат остатъка от живота си у нас. Купуват си имот в Бяла, Русенско с надеждата, че след като са собственици на жилище в страната ни, ще получат и легитимност за продължително пребиваване в България.

По ред причини, обаче, нещата се объркват, и днес Виктор Гайворонский и житейската му спътница Людмила Шибакина са в бежанския лагер в Бусманци, под заплахата за екстрадация в Русия. А в знак на протест Гайворонский вече 20-и ден отказва да се храни.

Адвокатката на руското семейство Яничка Методиева се опитва да стигне до президента Румен Радев, с молба за повторно разглеждане на случая им, защото всички останали юридически пътища са изчерпани. Съгласно Решение на Върховния административен съд в България от 4 юни т.г. Гайворонский и съпругата му Людмила не отговарят на условията за бежански и хуманитарен статут и трябва да бъдат екстрадирани в родината си. 

Пред репортера на Skandalno.net Людмила и Виктор разказаха драматичната си история. Те имат своя версия за неволите си и правят заключението, че към руснаците в България има враждебно отношение. 72-годишната Людмила разказва, че за да я транспортират до бежанския лагер, българските власти я отвели от дома й с белезници.

Людмила и Виктор пред къщата си в Бяла, русенско, дни преди да бъдат арестувани с белезници и тикнати в лагера в Бусманци!

Ето каква е предисторията: Людмила Шибакина и Виктор Гайворонский пристигат в България през 2013 г., с намерението да закупят недвижим имот. И се обръщат за помощ към двама русенски адвокати.

Но пропускат да направят едно нещо – най-важното – да видят с очите си имота, който купуват. Желанието им било къщата да е близо до р. Дунав, защото двамата са любители на риболова. И чак на сделката се оказало, че къщата е на 40 км от реката – в… гара Бяла.

Така или иначе, руската двойка се сдобива с имот на ул. „Баба Тонка“№17 в Бяла, като за целта Гайворонский бил посъветван от адвокатите да регистрира фирма в България, за да закупи заедно с къщата, и земята под нея. Руснаците плащат на ръка доста голяма сума в лева, но както е известно от практиката, в официалните документи обикновено се вписва друга сума – в пъти по-ниска. И това не би било проблем, ако след като отишли в имота си, Людмила и Виктор не разбрали, че всъщност ще разполагат не с цяла, а с „половин къща и то без земя“, жалват се те. За измамата винят адвокатите-посредници и смятат, че са станали жертви на много нагла престъпна имотна схема.

Двойката руснаци се опитва да потърси отговорност на юристите чрез Русенската адвокатска колегия, като представят за доказателство приемо-предавателен протокол от сделката. Но Русенската юридическа колегия не си мърда и пръста. Така руското семейство се превръща в „заложници на България“. Остават в закупената къща, но не за радост, а за да си търсят правата. Множеството жалби до прокуратурата документират тези техни усилия.

Докато се опитват да докажат, че са били измамени с имота, макар и да съзнават личната си вина – че не са го огледали преди сделката, към проблемите им се стоварва нов – по-голям – изтичат им визите за пребиваване в България. Людмила получава удължаване до април 2016-а, а на Виктор е иззет руския паспорт и му е спряна пенсията. В момента двамата живеят само с пенсията на Людмила и не разполагат със средства да се върнат обратно в Русия, за да се легализират.

И ето ти абсурд: Макар и да притежават имот на българска земя, двойката руснаци са обявени от българските власти като „незаконно пребиваващи у нас чужденци“. От което следва… международното право е категорично за мерките по този въпрос:

През юни т.г. излиза Решение №7357 /04.06. 2018 г. На ВАС, което гласи, че лицата Людмила Шибакина и Виктор Гайворонский са със статут мигранти. Властите в България отказват дори да им издадат статут на бежанци. Въпреки че има такава възможност – съгласно чл. 8, ал. 1 от ЗУБ, както и хуманитарен статут. Подобен статут се полага на всеки чалмосан и брадат ислямски джихадист, стъпил на българска земя… но на руснаци – не.

Затова двамата пенсионери са арестувани и заведени в бежанския лагер в Бусманци край София. И тъй като българската власт отказва да им издаде бежански статут, съвсем скоро Виктор и Людмила ще бъдат екстрадирани от него обратно в Русия, което Гайворонский счита за гибелно за финансовото си състояние, защото така ще изгуби възможността да се бори по съдебен път с имотните измамници.

Случаят е интересен с това, че Гайворонский и Шибакина са единствените руснаци в бежански лагер в България. Мъжът пък сигурно е единственият обявил гладна стачка в такъв лагер. Казусът е толкова несправедлив и типично български, че няма как да бъде разплетен законово, коментират юристи. Каквито и морални съображения да имаме, това са руски граждани, станали веднъж жертва на родната имотна мафия, и втори път- на безумното българско законодателство.

И все пак, предвид ситуацията и възрастта им, като не пренебрегваме и факта, че двамата са искали да карат старините си в България – твърдят, че са изпитвали сантиментална привързаност към нашата страна, може би има вратички в международното право случаят им да бъде преразгледан. Сега надеждата на двойката е в президента на Р. България – ген. Румен Радев, споделя през сълзи измаменото руско семейство.  Skandalno.net

Автор: Мариан Емилов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*