Те скандират: „Долу султан Ердоган“

Няколко протестни демонстрации в Берлин трябваше да покажат на турския президент Реджеп Ердоган, че не е добре дошъл в Германия. На най-голямата от тях в центъра на германската столица снощи се огледа Сабине Кинкарц.“Ердоган е терорист, Ердоган е фашист, Ердоган е диктатор“, скандира Хакан Таш на Потсдамер плац в Берлин.

От 1980 година той живее в Германия и е депутат от Лявата партия в Берлинския сенат. Той е един от ораторите на голямата демонстрация „Erdogan Not Welcome“. Германски, кюрдски и турски сдружения призоваха хората да излязат на улицата и да протестират срещу визитата на турския президент.“Този човек не бива да стъпва на червения килим. Мястото му е в Хага“, казва Таш, визирайки Международния трибунал, който разглежда случаи на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. За свобода за всички политически затворници в Турция и в турски Кюрдистан настоява още берлинският депутат. „Долу фашизма, долу ПСР (ердогановата Партия на справедливостта и развитието), долу диктатурата на Ердоган“, скандират множеството от млади и стари, студенти, кюрди, германски турци. „Ердоган е терорист, Ердоган е терорист“, се чува на площада.

Спрете държавния терор!

До 17 часа в петък се бяха събрали малко повече от хиляда души. Организаторите се надяваха на по-масово присъствие – бяха информирали полицията, че очакват до 10 хиляди души. Съответно и полицейското присъствие беше засилено. Берлинската полиция беше получила подкрепление и от други федерални провинции.

„Спрете държавния терор в Турция“, гласеше надписът върху един от плакатите, на който Ердоган беше изобразен с хитлерови мустачки. „Един фашистки диктатор и военнопрестъпник няма място в нашия град. Затова моят апел към Ердоган гласи: Махай се от нашия град“, разпалено казва Хакан Таш.

Срам за Германия?

Много други демонстранти също изразяват своето възмущение. „Подобен тържествен прием е не само излишно признание на режима на Ердоган, а и шамар за всички демократични активисти в Турция, които са затворени, преследвани или измъчвани“, казва един от ораторите под смесицата от бурни аплодисменти и освирквания на множеството.

„Един диктатор, който практикува нацистки методи в собствената си страна и хули германските политици като нацисти, днес е поканен в Германия, като че ли нищо не е било“. Това е срам за Германия, отсича друг демонстрант.

По-късно протестиращите се отправиха към Колоната на победата в близост до замъка Белвю, където снощи германският президент Франк-Валтер Щайнмайер даде официален прием в чест на турския гост. Междувременно протестът беше „набъбнал“ до няколко хиляди души – полицията предполага, че протестиращите са били над 6 хиляди.

Мирни протести

За осигуряването на реда по време на заключителната протестна демонстрация с 14 оратори полицията беше отцепила обширен район около мястото на проявата. Всички протестни демонстрации протекоха мирно. Само в квартал Кройцберг група от около 150 маскирани демонстранти хвърляха шишета и камъни срещу полицаите. В резултат двама служители на реда пострадаха леко. Има и нанесени материални щети на полицейски автомобили и в офиса на една банка. Полицията задържа 8 души и конфискува фойерверки и знамена на забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

По-рано в петък неправителствената организация „Репортери без граници“ организира протестна демонстрация пред централната берлинска гара и обърна внимание на многото арестувани журналисти и ограничаването на свободата на пресата в Турция. „Не може да настъпи нормализиране на отношенията между Германия и Турция, докато продължава потискането на медиите“, заяви председателят на „Репортери без граници“ Кристиан Мир пред около стотина демонстранти. Той призова канцлерката Ангела Меркел да се застъпи за свободата на пресата в Турция. Според него, диалогът между Германия и Турция не може да бъде самоцел.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*