Колко струват европейските „ценности“? ЕК няма да налага ембарго на Рияд заради убийството на Хашоги!

Европейската комисия не смята да налага оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия заради жестокото убийство на журналиста Джамал Хашоги и оставя на отделните държави да преценят дали да сключват оръжейни сделки с Рияд или не. „Държавите от ЕС имат отговорността да преценяват политиката си по износа на оръжие“, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали комисията няма да подкрепи настояването на Европейския парламент за налагане на оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия.

ЕС ще прецени действията си занапред според следващите стъпки по разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги, добави говорителят. По неговите думи неколкократно досега въпросът за подхода към Рияд е бил обсъждан на равнище ЕС след убийството на Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи снощи пред Европейския парламент в Страсбург, че Общността съгласува действията си по този случай с държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ). Могерини отбеляза, че ЕС вече е призовал за прозрачно и задълбочено разследване от саудитските власти. Тя уточни, че се подготвя ново съгласувано становище на ЕС и Г-7.

Вчера испанският парламент отхвърли законопроект за спиране на оръжейните продажби за Саудитска Арабия. В началото на седмицата Германия поиска и другите държави в Европейския съюз да последват примера й и да спрат да изнасят оръжие за Саудитска Арабия, докато продължава да има неяснота около убийството на журналиста Джамал Хашокжи. Франция обаче засега отлага това решение, тъй като има сключени милиардни сделки с Рияд за износ на военна продукция.

Отколешният враг на саудитците, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че убийството на Джамал Хашоги е било планирано предварително.

В реч пред парламента, която предварително беше анонсирана като „голата истина по случая”, Ердоган представи турската версия за събитията и поиска отговор от Рияд къде е тялото на Хашоги и кой е поръчал убийството му. Определи убийството на Хашоги като дивашки акт, описа детайлно събитията, но не обвини директно саудитското кралско семейство.„Има силни индикатори, че това убийство не е резултат от възникнал инцидент, а по-скоро е планирана операция”, заяви Реджеп Ердоган.

Части от тялото на саудитския журналист Джамал Хашоги са били открити в градината на саудитския консул в Истанбул. Това съобщи британската телевизия Скай, като цитира два свои източника. Съединените щати пък анулираха визите на 21 заподозрени в участието на смъртта на Хашоги. Американският президент каза, че кралят и принцът на саудитска арабия го уверили, че нямат нищо общо със смъртта на журналиста.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*