Промените на Изборния кодекс: пишете победа и да бегаме….

Приетите нови правила са жесток удар по правата на гражданите за реален избор. Най-скандалната поправка е фактическото ликвидиране на тъй наречената преференция – правото на избирателя да преподреди листата, която му е спусната от партийната централа, и да посочи на предна позиция предпочитан кандидат. С това правило на практика партиите узаконяват безпределната си власт над избирателя, зачеркват представителната демокрация и я превръщат в спазарен помежду им партиен режим, в който произволът е легитимиран чрез избори, но избори предрешени от партийните централи.

След 15 часа – от 9 сутринта до полунощ, сред ожесточен словесен кеч между власт и опозиция от парламентарната трибуна, който трябваше да мине за обсъждане, депутатите, доста оредели накрая, приеха окончателно Изборния кодекс (правилата за гласуване на всички видове избори.)

От сряда до снощи впрочем опитът да пресъздадеш или коментираш депутатското обсъждане и гласуване означаваше във всеки миг да очакваш изненада в депутатската воля, която по неведоми съображения се променя в рамките на часове. Под диктовката естествено от известни само на партийните централи съображения. За които можем само да се досещаме.
С извънредно заседание на правната комисия например вчера по обед се сложи изненадващо: край на гласуването с хартиени бюлетини след местните избори на есен.

Изцяло ще се гласува машинно у нас, с изключение на местата с под 300 избиратели, болниците, затворите и в секциите в чужбина. Това предложение на ДПС, подкрепено от ГЕРБ, идва по-малко от денонощие след като предния ден правната комисия прие, че машинното гласуване отпада и за следващите избори, понеже нямало да могат да бъдат осигурени достатъчно машини, такъв аргумент се чу. Какво е наложило ДПС след едно денонощие да поиска обратното? Дали пък не се е намерил някой да осигури машините и чрез депутатите да си ги пласира? Пак на извънредното заседание на комисията днес отпадна възможността за оповестяване на социологически проучвания в деня на изборите и се връща забраната, която предния ден в комисията беше отменена.

Тези два примера са само нюанси от фарса, който два дни до среднощ беше поднесен от парламентарното мнозинство като окончателно приемане на правилата, по които ще гласуваме.

Изпълняваме закона, ако искаме: няма да има нова ЦИК въпреки приключения й мандат!

Това става три месеца пред изборите за европарламент и с аргумент „няма време“ ГЕРБ отказа да проведе избор за нов състав на Централната избирателна комисия, въпреки че мандатът на сегашния изтече. И без да чуват питането защо досега не бе избран нов състав, от ГЕРБ посочват още един аргумент – че сегашните членове на ЦИК вече са натрупали опит и по-разумно да си останат и на евроизборите, че нов състав щял да доведе в комисията необучени кадри. (Ами тогава пишете – без избори, понеже правителството натрупа опит, и да приключваме, докара го до майтап депутат от опозицията).

Нарушението на закона и правенето на законодателство от днес за утре изобщо не впечатлява управляващите ГЕРБ и „Обединени патриоти“, ДПС осигурява подкрепата, ако официалните партньори на ГЕРБ се разколебаят по техни си причини, а „Воля“ се суети. Впечатлиха се неотдавна само професори от съвета по законодателството и авторитетни юристи, които публично се дистанцираха от начина на писане и гласуване на закони и заявиха, че се срамуват имената им да се свързват със законодателния брак, който се твори все по-ускорено в угода на знайни и незнайни интереси.

Обобщение: приетите нови правила са жесток удар по правата на гражданите за реален избор

Най-скандалната поправка е фактическото ликвидиране на тъй наречената преференция – правото на избирателя да преподреди листата, която му е спусната от партийната централа, и да посочи на предна позиция предпочитан кандидат. Въвежда се драконовски минимален праг за упражняване на това право – трябва предпочетеният кандидат да е събрал гласове над съответната избирателна квота, което означава, че за преференция на парламентарни избори са му необходими около 17 хил. гласа, за европейски парламент – 130 хиляди, за общински съветници – между 7 и 9 хиляди.

С това правило на практика партиите узаконяват безпределната си власт над избирателя, зачеркват представителната демокрация и я превръщат в спазарен помежду им партиен режим, в който произволът е легитимиран чрез избори, но избори предрешени от партийните централи.

Удар по реалните резултати от изборите: отказ да бъдат прочистени списъците! Че властта се интересува да си осигури следващата победа и не й пука избират ли я гражданите наистина, се видя и по скандалния отказ на ГЕРБ да прочисти избирателните списъци от мъртвите души или да създаде регистър на избирателите.

Равносметката на промените от снощи досега е печална: Освен че отпада практически преференциалното гласуване, отменено е дистанционното. Решенията в ЦИК ще се вземат с обикновено мнозинство, когато Върховният административен съд върне в комисията акт за приемане на ново решение /мотивът за въвеждането на обикновено мнозинство е, че гласуването в ЦИК често блокирало поради невъзможност да се съберат две трети/. Решенията в районните избирателни комисии /РИК/ също ще се вземат с обикновено мнозинство. Това последното е направо прелюдия към служебна победа на ГЕРБ, тъй като в районните комисии преобладават представителите на ГЕРБ и решенията с обикновено мнозинство са предопределени.

Не беше прието да се осигури видеонаблюдение в секционните комисии, за да има обективен коректив ако се появят съмнения при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.
Че ГЕРБ и партньорите му не са имали въобще намерение да създават правила които да гарантират честни избори се видя още през декември, когато никой от правителството и ГЕРБ не се появи на дискусията със специалисти в президентството, за да се обсъдят на експертно ниво проблемите, които от десетилетия стоят нерешени.

Цялостният прочит и неизреченият мотив на промените, които тази нощ на пожар бяха гласувани от ГЕРБ, ДПС и половината от „Патриотите“, беше обобщен най-точно от зевзек в социалната мрежа: „Абе пишете победа /служебна/ и да бегаме“.

dnevnik.bg

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*