ООН предрича хуманитарна катастрофа

На милиони хора по света, затворени по домовете си заради карантината, им свършват парите, а с това и търпението. Липсата на продоволствия, предизвикано от разрушаването на веригите за доставки, може да предизвика масови безредици дори в богатите страни в Европа и в САЩ, пише РИА Новости.

“Неефективни политически решения предизвикват продоволствена криза и това ще доведе до широкомащабна хуманитарна катастрофа”, заяви шефът на Организацията на ООН по прехрана и земеделие Ку Донгю. Избухването на пандемията от коронавируса и свързаните с това ограничителни мерки са създали огромни логистични проблеми. “В света има достатъчно храна, но е много голям рискът продуктите да не могат да стигнат до едно или друго място”, каза Донгю. Според него не бива да се допусне ограничаване на износа на хранителни стоки, защото това ще предизвика криза на световните пазари, скок на цените и храната ще стане недостъпна за много хора.
Притесненията са оправдани. Виетнам, един от трите най-големи производители на ориз, спря да изнася. Казахстан забрани износа на брашно и зеленчуци. Западни експерти са притеснени, че Русия – най-големият износител на пшеница, може да спре доставките. На Чикагската борса за две седмици житото поскъпна с 11%.

Заради затворените граници на много страни катастрофално липсват земеделски работници, които обикновено са трудови мигранти от по-бедни държави. Няма кой да прибере реколтата във фермите, няма кой да се труди в кланиците и месокомбинатите и дори превозът на храни е голям проблем. За да се избегне колапсът в селското стопанство, ЕС с риск да засили епидемията разреши движение на сезонни работници за събиране на реколтата и на шофьори на камиони.

Всичко това обаче не решава проблема на хората, останали без препитание заради кризата. Според кмета на Палермо Леолука Орландо рискът от масови безредици в по-бедната Южна Италия е много голям, а от недоволството се възползва мафията. “Незначителните спестявания на хората привършват. Скоро ще избухнат социално-икономически брожения”, казва кметът. Полицията в Неапол и Палермо вече е свидетел на кражби на храна от суперите.

Руската икономика пък трябва да се готви за “идеалната буря” – съвпадение на няколко критични фактора, сочат експерти. Става въпрос за коронавируса, падането на цените на петрола, девалвацията на рублата, спада на потреблението. Икономисти прогнозират най-малко 2-годишна рецесия в Русия.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

2 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*