Владо Береану: Снимките и записът са автинтични и показват, че 11 г. България се управлява от един много Корумпиран и Прост Диктатор!

Вчерашният брифинг на Борисов разби и последното уважение на народа към изградената от него псевдо- държава. Такъв брифинг на министър-председател не е имало никога, дори в най-авторитарните държави Проблемите на България са два: Този човек е много прост и вече 11-та година ни управлява еднолично. Вече няма и грам съмнение, че вулгарния записи и снимките са автентични. Те показавта същността на Бойко Борисов. Той е, и винаги е бил такъв.

Това каза журналистът и анализатор Владимир Береану в свое интервю днес. Вижте коментара, който той направи пред медията ни по повод последното изказаване на премиера от вчера. Ето интервюто с него:

– Г-н Береану, брифингът на премиера Бойко Борисов вчера светкавично предизвика много бурни и критични коментари. Вие бяхте един от първите, които реагираха в социалните мрежи. Какво ви възмути най-много?

– Нещата са много сериозни и даже трагични. С абсурдния си брифинг вчера Бойко Борисов илюстрира до каква степен се е разложила държавността в България. Институциите вече са за майтап, те отдавна не са онзи сериозен стожер на държавността.

Каква беше целта на този брифинг? Каква беше темата? Така и не се разбра. Това беше една изява на шоумена Борисов, този път в жалка роля. Вчера той напълно разруши самата институция премиер, ръководител на държавата.

Защо мислите така?

– Първо – режисираният начин, по който излезе той и цялата гербаджийска масовка зад него. Това силно напомни за авторитарния характер на неговото управление. При диктатурата имаш една тълпа от малцина преторианци, които са ти почитатели, защото имат изгода от това. Те стоят плътно зад гърба ти докато ти говориш на народа врели – некипели…  по всевъзможни въпроси. Така и не се разбра каква бе темата на изказването на премиера в извънредния му брифинг. Всеки премиер, в една нормална държава, излиза и говори по един конкретен проблем. Тези изяви на Борисов стават вече традиционни – това негово безумно скачане от тема в тема, без да завърши нито една от тях.

Темата на вчерашното му изказване трябваше да е коментар на последните компромати, които излязоха срещу него. Обаче Борисов се оплете в кълбо от лъжи. Той направо си призна, че всичко, което излезе – записът, и снимките, са истински.

Има и един друг проблем. Обикновено компромати се правят и пускат от политически противници, за да изразят някакво противоречие в политиката на опонента. Тия два компромата обаче са силно дълбоки- те директно разкриха що за човек е Борисов.

Владо Береану

Опитвайки се да отрече записите и снимките, Борисов се оплете в лъжи. Помните ли че наскоро излезе на министерски съвет и обясни, че есемесите на Божков били фалшификат, защото той нямал кирилица на телефона си и т.н.  На брифингът вчера обаче Борисов призна, че есемесите са истински. И излезе, че това което каза само преди няколко дни е една нескопосана лъжа. Стана ясно, че и снимките  с него са съвсем истински. На снимките има пистолет! Първо каза: „Аз не нося пистолет“, а после си призна, че носел: „Аз нося пистолет“, „Преди съм ходил с автомат“…. Изобщо някакви чудесии.

Освен това, дали на нервна почва или от друго, но той скачаше от тема в тема, без да завърши нито една. Скачаше и от лъжа в лъжа. – ту разговарял с шефа на ЦРУ, в което искрено се съмнявам, че се е случвало някога, ту после пък всички лидери в Европа му звънели по цял ден да му искат съвети, понеже е незаменим тактик, стратег и ерудит… След това скача на темата Америка, темата газ, после как го мразели заради покупката на изгодните самолети Ф-16… От тема в тема скачаше, като непрекъснато се хвалеше и заканваше колко е велик. Него го сравнявали с Чък Норис.

На вчерашния брифинг Борисов срина и малкото останал авторитет на институциите в България. Направи го като изведнъж и рязко си призна, че записът е истински. Започна да обяснява, че човек, като се отпусне, какви ли не ги говори, не било ли нормално да се говори така… И ако започнели да записват какви ги говорят останалите политици вкъщи, кой знае какво щяло да се чуе. Т.е. Борисов директно си призна, че вулгарният запис е автентичен. Сега от ГЕРБ отчаяно се опитват да изместят тежестта на скандала в посока: Кой си позволява да записва и снима премиера?! На този техен въпрос бих отговорил така: Когато няма легитимен начин един корумпиран диктатор да бъде сменен, защото фалшифицира изборите, тогава компроматите са напълно приемлива форма за противодействие на такъв. Проблемът със записа е, че той изразява дълбоко нищожната същност на този човек. В тях Борисов много ярко доказва своята максима: „Аз съм прост, вие сте прости и за това се разбираме“. Той наистина е прост и се изявява като такъв в онзи запис. Генералният ни проблем като държава и народ е, че ни управлява един много прост човек.

– Ако Бойко Борисов уронва престижа на институцията Премиер с всичко това, как вреди на другите институции?

– На брифинга Борисов каза: „На Цвета Караянчева й се карам“, т.е. говоря й такива глупости непрекъснато „ама тя ме знае, че съм добър човек и ми прощава“. След което демонстративно пред всички целуна по главата председателя на Народното събрание. Е, как хората да питаят някакво уважение към институцията Парламент, след като премиерът се отнася така лежерно с председателя на НС, който по принцип стои по-високо в държавната йерархия от самият него? Първо я нарича „тъпа кърджалийска п*тка“, а после я целува по главата пред всички, за да й се извини.

След това Борисов продължи с едни глупави обяснения, че всички комисии били напълно независими, а в следващото изречение се самоопроверга като казва: „ние не дадохме на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ“, т.е. призна си, че той, премиерът, е въздействал върху същите тези комисии.  Как хората да имат уважение към институциите, при положение, че същите се оглавяват от таква циркаджии?

Прескачането на Борисов от тема в тема продължи с твърдения, че когато той бил главен секретар на МВР, бил вкарал в затвора наркобосове. Обаче няма такова нещо! Ако се провери, ще стане ясно, че ние нямаме  нито един нарко бос в затвора. Той докато бил главен секретар разпердушинил цигарените фабрики – а истината е, че нямаме нито един осъден от всички тези акции. Да, има няколко затворени фабрики, но човек, който се занимава с контрабанда нямаме осъден. И пропусна да каже, че всички тези хора, до един, и към днешна дата продължават да въртят бизнес с цигари.

– Умишлено ли не споменавате дрона, за който говори премиера, че президента го управлявал и чрез него го шпионирал? Днес агенция Ройтерс публикува материал за изказването на Борисов и обвиненията които той отправи, но те също не споменават и дума за това. Въпреки, че на брифинга Борисов силно наблегна на този акцент и това свое разкритие: Как Президентът го снимал с дрон докато той спи.

– Темата за дрона беше най-големия абсурд. Очевидно в тази резиденция, където живеят президента и премиера, има някакви лични отношения. Президентът си е купил дрон и си играе с него. Не бива да се забравя, че той е пилот. Знае се много добре, че дроновете по света професионално се управляват от пилоти, защото тъкмо те имат тези качества и тази подготовка още от обучението си в авиобазите. Вероятно президентът, в свободното си време, щом е получил дрон като подарък, му се радва. Нищо лошо няма в това.

Тук обаче премиерът обяви изведнъж, че с този дрон Румен Радев го следял, което не е ясно как става. Борисов реши, че с това твърдение може да създаде някаква „страшна интрига“, с която да отклони вниманието от себе си. Затова и продължи в този дух – президентът му мислел злото и действал срещу него. Изведнъж се оказа, че едва ли не, Радев може да сложи не знам си какво количество взрив, пък да го взриви… Абсурдните фантазии на Борисов съвсем разбиха държавността. Борисов обвинява ли в нещо Румен Радев или просто създава някакви такива конфликти, които са напълно абсурдни и вредят на имиджа на България? Никоя сериозна световна информационна агенция не би си позволила да публикува такива неща.

– А пълната зала с депутати, смеховете и аплодисментите как ще коментирате?

– Всяко изказване и опит за някакъв хумор от страна на Борисов като, например, „как спинкам“, бяха последвани от хор от смехове, каква голяма шега е казал премиера. При други случаи с това показваше колко е смел и как няма да се поддаде на заплахи. И задължително следваха бурни аплаузи от герберската му агитка. Този път обаче беше друго: Тези, които бяха най-отпред гледаха като ударени с мокър парцал и никой от тях не аплодира нито една от тези глупости. Но отзад винаги си има едни от втория и третия ешелон на партия ГЕРБ, които нямат какво да губят, едва ли осъзнават сериозността на ситуацията и… си гледаха сеира. Те всъщност аплодираха и се смяха. Основният проблем на цялата постановка и на всичко това е, че народът изгуби и последната си капчица уважение към институциите. Щом на премира това му е поведението и говори тези неща…

– С какво мислите, че са притеснителни показаните снимки и записа?

– Съмненията са много сериозни. В тези снимки има един проблем. Те очевидно са направени от някой много близък до премиера. Според мен ги е направила жена, някоя любовница на Борисов. Едва ли е дело на някой от охраната, защото при едно разследване би могло да се стигне до резултат и да се открие кой е.

Има още един проблем за Борисов с отрицанието му на тези снимки. Борисов признава, че това е неговата стая, и пистолетът бил негов… Обаче някой влязъл и сложил всички тези пачки с пари и кюлчета злато в чекмеджето му. Това обаче е прекалено рисковано за този, който е снимал. Той е трябвало да вкара в резиденцията, а после да се вмъква в стаята му с всичкото това – пари, златни кюлчета… да ги нарежда в чекмеджето, да ги снима така. Освен това се доказа, че банкнотите са истински. Виждат се и номерата им, копюрите са по 500 евро, а в БНБ се води регистър на тези номера, кой ги притежава. Защото тези банкноти се използват най-вече от престъпни кръгове. Обикновен човек няма да си вземи банкнота от 500 евро, защото няма къде да я развали в магазин, това е голям проблем. Кюлчетата също имат номера, и за тях е известно кой им е собственик. Едно сериозно разследване на всичко това ще покаже сериозни неща.

Цялата тази атмосфера на снимките е същността на Борисов, както и записът, който показва какво мисли той, когато не е пред камерите. Това е неговият характер, той е такъв. Той ходи с пистолети, има склонност да събира и трупа пари кеш вкъщи. Подобни хора, които са се занимавали със сенчест бизнес, или имат някакви незаконни доходи, обичат да съхраняват парите си по такъв начин. Спомнете си всички снимки, които се изкараха от домовете на т.нар. олигарси. Тях ги представяха с парите им в пачки. Очевидно този манталитет е всеобщ при такива хора. Особено когато разполагат с недекларирани мръсни или сиви пари. Няма съмнение, че и парите и златото, и пистолета на снимките до спящия Борисов, са си съвсем истински. И са негови. И по един чудесен начин илюстрират неговата същност.

Проблемът е неговата същност, той е такъв тип човек и това разрушава институциите, защото от всичко, което виждаме, няма конкретни политически атаки, по някакъв конкретен проблем. Това е важното и притеснителното.

Ако това са компромати, създадени от някой, те са изключително хитри. Всеки компромат цели да удари в конкретно нещо, да покаже, че си направил нещо конкретно, че си излъгал за нещо или по някакъв повод. Но тези неща, които виждаме просто показват същността на човека, който управлява еднолично цяла България. Това е най обезпокоителното – що за човек наистина ни управлява, при това еднолично… и разлага, и унищожава институциите ни.

Чрез тези изяви на Борисов се разгражда институцията Министър председател, институцията Народно събрание, институцията Президент. Разказът на Борисов за това какво прави Радев  в свободното си време, подкопа и тази институция. Всъщност ние в момента нямаме никакви институции и държавата се управлява еднолично от този човек.

– Много хора само са забавляваха с изказването на Борисов и брифинга му вчера, малко са като Вас с такъв анализ на разрухата на институциите и държавността ни.

– Не е никак забавно, нито пък е смешно. Цялата пресконференция, разбира се, може да се разгледа и като нещо много смешно. Това е един човек, който скача от тема в тема. 40 минути говори всякакви небивали глупости. Принизява и профанизира всичко с брътвежите си, през пет минути лъже и след това се самоопровергава сам опровергава… Да, политиците лъжат. Но го правят най-вече когато обещават, че ще свършат някаква конкретна работа… а когато после се окаже, че не са я свършили, те се оправдават, че не са успели, но са имали желание.

При Борисов обаче нещата са по-сериозни. Този човек е патологичен лъжец. Той лъже дори за съвсем дребни неща, от които няма полза. Хващат го непрекъснато в лъжи. Цифрите, които съобщава, винаги са преувеличени. Говори, че с 200 милиона по-евтино правим метрото, а се оказа, че е със 100 милиона по-скъпо. При него това е болезнено. Друг път цифрите му са били преувеличавани над 10 пъти. Така борави с всичко – във всяко негово изказване има някакви неистини. Това разрушава и институциите, защото за 11 години, откакто е на власт, институциите се нагодиха да работят според принципите на този човек, който се лута на едно, второ, трето. Той няма никаква стройна теза за управление. За сметка на това пък е тежко корумпиран и с диктаторски уклон. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*