The American Conservative: Това според Украйна е „победа“. Как тогава ще изглежда загубата?!

„Украйна печели“ е заглавието на статия в европейския официоз POLITICO от 21 юни.
Автор на въпросния материал не е кой да е, а Денис Шмигал, министър-председателят на Украйна. „Повече от година след началото на голямата война е очевидно, че Русия не е постигнала стратегическите си цели“, пише Шмихал и добавя: „което означава, че Украйна печели“.

Разбира се, в Украйна Русия се сблъска с по-сериозен противник отколкото очакваше, но почти една пета от украинската територия вече е в руски ръце; дори когато Шмигал публикува тази статия, вече беше безпощадно ясно, че украинската контраофанзива се проваля. Единственото основание, върху което той стъпва, за да твърди, че Украйна печели войната, е погрешно представените от него самия цели на Русия, които според Шмихал са „да унищожи Украйна“.

Тази формулировка на Шмихал ще позволява на Киев да обявява нескончаеми победи, докато Украйна (или дори малка част от нея) все още я има на картата. Дори когато се стигне до мирно уреждане на конфликта с Русия и то включи предаването под контрола на Москва на големи части от украинската територия и отказ на остатъчен Киев от всякакви амбиции за присъединяване към НАТО и Европейския съюз. Хитра украинска формулировка, но не достатъчно, особено в светлината на събитията през последния месец.

През последната седмица Украйна реши да преустанови контранастъплението си и да коригира тактиката си. Украинското настъпление, ако въобще може да се нарече така, беше извършено с цената на големи загуби на личен състав и техника и никак не оправда очакванията.

Американски и европейски официални лица съобщиха за „Ню Йорк Таймс“, че през първите две седмици от шестседмичната контраофанзива една четвърт от украинското въоръжение е повредено или унищожено. През следващите седмици процентът на загубите на въоръжение се е движил с около 10 % на седмица.

Самата Украйна избягва да говори за загубите, понесени по време на контраофанзивата; в никакъв случай това не е изненада, като се има предвид как официален Киев реагира в няколкото случая, когато западни медии публикуваха броя на жертвите.

Президентът Володимир Зеленски обаче призна за паузата в контранастъплението.

Макар Зеленски да не е казал нищо конкретно за загубите на оръжия в Украйна, той обвини за паузата –  недостатъчното количество доставено оборудване, въоръжение и боеприпаси (къде отиде всичко доставено до момента?), като помоли Запада да увеличи и ускори предоставянето на още помощ.

Администрацията на президента Джо Байдън откликна на призива. Само през тази седмица САЩ обявиха допълнителна помощ за Украйна в размер на 2,3 млрд. долара, като 1,3 млрд. долара са предназначени за военно оборудване и боеприпаси. Като част от този пакет Пентагонът ще предостави още четири ракетни системи за противовъздушна отбрана, гаубични боеприпаси, бойни дронове и оборудване за разминиране. И това, при положение, че запасите на САЩ и НАТО са на привършване. Последното е многократно потвърдено от различни независими източници. Потвърди го и самият Байдън.

Ако това е победа, как тогава ще изглежда загубата?

Източник: The American Conservative

Авторът: Брадли Девлин е щатен репортер в The American Conservative. Преди това е бил анализатор в Daily Caller и е публикувал в Daily Wire и Daily Signal. Завършил е Калифорнийския университет в Бъркли със специалност „Политическа икономия“.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*