За какво са на Русия двете Свръх-Подводници „Лошарик“! Истината ще ви Шокира:

За да е ясно – САЩ имат две крайбрежия: тихоокеанско и атлантическо. Но защо им е нужна на руснаците атомна подводница с дълбочина на потапяне до 6 000 метра, освен това снабдена с манипулатори. Става дума за подводницата АС-12, която още по време на строежа беше наречена „Лошарик“, от едноименен мултифилм. Въпреки че за нея напоследък се пише и говори много, досега няма нито една официална фотография, като под всички снимки стоят думите „вероятно“ или „възможно“.

Известно е, че създаването на такава подводница започна през 1988 г. и заради кризата през 90-те години беше спряно. Известно е, че през 2000 г. процесът тръгна отново и накрая през август 2003 г. подводницата беше пусната на вода.

Известно е също така, че тя е оборудвана с автономен атомен реактор с двигател 10 000 к.с. и в нейния състав влизат 25 офицера.

По-нататък вече следват предполагаеми данни с надпис „не е проверено“.

Дълбочината на потопяване е заявена като 1000 метра, в различни източници се среща и 6000 м. „Лошарик“ вече работеше на дълбочина 2500 – 3000 метра в Северния ледовит океан. Подводницата е със скорост 30 възела, а това означава, че на дълбочина е практически неуязвима, тъй като не може да бъде чута от нито един хидроакустик, т.е. налице е идеално средство за подводно разузнаване.

Конструкцията на АС-12 са няколко сферични камери, направени от титан. Отвън полисферната конструкция е покрита с лек класически корпус. Такава схема позволява на подводницата да издържа налягането на много големи дълбочини.

Пълната водоизместимост на лодката е 2000 тона, а за неин носител са използва друга подводница, специално предназначена за тази цел. Тя се нарича БС-136. За далечните придвижвания се използва носителят, а по-нататък „Лошарик“ се движи сама, като може да остава под водата няколко месеца.

Има и още една особеност. Въпреки че е записана в състава на Северния флот на Русия тя не е подчинена на неговото командване, а пряко на Министерството на отбраната и влиза в състава на Главното управление за дълбоководни изследвания.

Въпреки всичко „Лошарик“ не е военен кораб. Според официалната класификация тя е атомна дълбоководна станция. На нейния борд няма нито едно оръдие или торпедна установка. Там само има инструменти за взимане на грунт, хидролокатор и някои други устройства, свързани с научната дейност. Но всички разбират, че при военен конфликт всички нейни инструменти от носовата част лесно се превръщат в оръжейни джобове.

Единственото логично обяснение е използването на това оръжие за дълбоководно миниране на океанското дъно в зоната на тектоничните разломи за предизвикване на цунами срещу САЩ.

С „Лошарик“ ще се превозват и поставят на морското дъно автономни атомни подводни модули, предназначени за зареждането на необитаеми подводни апарати, в това число и за военни цели. Подводницата ще осигури разполагането на глобална система за контрол на подводната обстановка, която военните строят на дъното на арктическите морета.

Не е изключено да бъде и носител на най-страшното подводно оръжие „Статус-6“.

Може би именно заради „Лошарик“ е най-засекретената подводница.

В началото на декември 2016 г. дойде и новината за изпробване на най-новото и вероятно най-страшно оръжие – гигантското торпедо с термоядрена бойна глава с ужасяваща мощност „Статус-6“.

Според данни на разузнаването на САЩ това е станало на 27 ноември 2016 г., като торпедото „Статус-6“ е било изстреляно от специалната подводница Б-90-Саров.

„Статус“ е поредната революция, торпедо, което достига скорост от 90 възела на дълбочина до 1000 метра. Обхватът е 10 000 км, а размерът на бойната част е 6,5 метра. Там може да се разположи термоядрен заряд с мощност от 100 мегатона. Взривен до крайбрежието на САЩ той ще предизвика гигантска цунами, която ще унищожи крайбрежните щати заедно с военните бази, летища и военни заводи.

„Статус-6“ е отговор на Русия за изграждането от САЩ на противоракетна отбрана.

Има достатъчно основания да се предполага, че „Статус-6“ е стратегическо безпилотно торпедо с ядрен реактор, с уникална далечина, изкуствен интелект и 100-мегатонен боен заряд.

През ноември 2016 г. се появи съобщение, че руските моряци са извършили успешно изпитание на „безпилотна атомна подводница, можеща да носи многомегатонен ядрен заряд“.

Оръжието беше наречено „революционно“, тъй като на Запад въобще не са се приближили даже до идеята му. Но още през 2015 г. се появи „изтичане“, че новото оръжие може да гарантира унищожението на САЩ и да произведе разрушения, които превъзхождат атака с няколко междуконтинентални балистични ракети.

Ядреният реактор на „Статус-6“ има мощност 8 МВт, който осигурява практически неограничена далечина на хода, т.е. разстоянието между Европа и САЩ не е проблем, намален е и шумът. Апаратът може да се открие само с най-чувствителните сонари на разстояние не повече от 2-3 км, т.е. „Статус-6“ издава по-малко шум от най-тихата подводница в света от клас „Варшавянка“. Водометните двигатели позволяват да развива максимална скорост в предели 100-195 км, работна дълбочина – 1000 м, като подводният робот, притежаващ изкуствен интелект може да действа самостоятелно и в зависимост от ситуацията може лесно да избегне торпедо на НАТО и САЩ на максимална скорост, извършвайки сложно маневриране.

Използването на „Статус-6“ може да е различно – и като ядрено оръжие, и като оръжие на гарантираното сдържане. Във втория случай може да легне на дъното и да очаква сигнала за взривяване на бойната част, който се предава по свръхдълговълнов канал, тъй като свръхдългите вълни проникват във водата. Освен това бойната глава на „Статус-6“, имаща кобалтова секция, е разчетена за максимално радиационно замърсяване на огромна територия при скорост на вятъра 26 км. Радиоактивният облак ще отрови правоъгълник на крайбрежието на САЩ с размери 1700х300 км.

 
Източник: Строго секретно

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*