Проф. Иво Христов: Бяхме „Прусаците на Балканите“! Днес сме ХЕЛОУИН ПРОСТАЦИ… и Маскарадно ПРАЗНУВАМЕ СМЪРТТА НА ДЪРЖАВАТА СИ! Виж Тук:

Хелоуин е празник на мъртвите! И с каквато страст през последните години го празнуваме, вървим натам да превърнем Деня на народните будители в „кончина на българското образование“, алармира народният представител от левицата Иво Христов. „Най-страшната тенденция е българският народ от „прусаците на Балканите“ да се превърне в простаците…“, добави народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Иво Христов в декларация от името на парламентарната група по повод Деня на народните будители.

Ето пълния текст на Декларацията на ПГ на „БСП за България“:
„Първи ноември е Ден на народните будители. Този път го отпразнувах в Пловдив, градът на хризантемите. Минавам през градината „Цар Симеон“- толкова красива в своите есенни багри, и спирам пред главния й вход. Отсам и оттатък, по двата тротоара на улицата, стои изправено гражданството между тия два бряга. Между тия два бряга от хора тече потокът на бъдещето. Преминават една след друга стройните редици на манифестираща младеж, с лица, озарени от въодушевление и слънце. Знамена и песни, хубави момчета и дваж по-хубави момичета носят портрети на народните будители, вити с венци и хризантеми. Когато някой от редиците забавят ход, редиците подире им маршируват с едно огромно въодушевление. Небето над нас е толкова синьо и аз се чувствам все по-бодро и все по-леко“.

Това не са мои думи. Написал го е големият български литературен критик и писател Константин Гълъбов, а годината е 1934. Писал го е 15 години след края на Първата световна война, която се оказва опустошителна за България. 15 години след Версайския договор, съгласно който България бива лишена от изконни свои територии. Залята е от близо 1 млн. бежанци от Тракия, Македония и Добруджа. От действащата 850 хил. армия, най-големият организационен ресурс във всички воюващи държави като процент от населението, всеки трети е или ранен, или заложник и пленник. Ньойският договор поставя кръст на амбициите и предопределеността на България да бъде водеща сила на Балканите, „прусаците на Балканите“, както са ни казвали. Само 15 години след това в един от най-известните литературни алманаси Константин Гълъбов публикува този текст.

Каква е била надеждата на българите тогава. Надеждата на българите не е била икономическа, не е била политическа. Надеждата им е била именно в будителите. Както и преди 100 години, българите са разчитали преди всичко на това, че са народ с идея, с дух и с проект за собствения си съвместен живот в следващите години, заяви Проф. Иво Христов.

Да направим скок във времето и да се приземим в 2017г. В 2017 г., в резултат на 30-годишния преход, България е напусната от повече от 2,5 млн. от собствените си граждани, а от тях близо 32 % са хора с висше образование. По изчисленията на един от най-добрите български математици, тези хора всяка година произвеждат доход в страните, в които се намират от близо 100 млрд. долара. Това означава, че страната ни се е лишила, грубо казано, от още един национален бюджет.

Съгласно изследванията на теста ПИЗА на Организацията за икономическо сътрудничество към ООН, проведен сред деца между 9-ти и 10-ти клас, които вече ще завършат и ще поемат било към студентската скамейка, било в живота, 30 % от тези деца са функционално неграмотни в трите направления – математика, природни науки и български език и литература. 41,5 % са функционално неграмотни в областта на литературата – т. е. четат текст, но не разбират. 42% са функционално неграмотни по математика – четат със заекване условието на задачата, но не разбират за какво става дума. 38% са функционално неграмотни по природни науки. Вероятно мислят, че агрегатното състояние на водата има 4 форми. Само 13, 6 % от децата от по-долните социални групи показват добри резултати по математика, природни науки или литература, което означава запушване на лифта за социално придвижване от по-долните към по-горните нива на системата и тежко социално разслояване. За ваша информация във Виетнам този процент е 70%.

А през 2016 г. 45 % от първокласниците в България не са считали за свой роден език българския. Между 130 хил. и 200 хил. български ученици, няма точна статистика, напускат училище- т. нар. „ранно отпадане“. 38 % от българсике студенти пък не завършват висшето си образование. Същевременно в страната към днешна дата има 52-53 висши училища. Тези висши училища обявиха прием тази година за около 70 хил. студенти, при положение, че завършващите абитуриенти са около 58-60 хил. човека. Очертава се дефицит от близо 10 хил. души, което означава, че всеки един, уважаващ себе си ректор на висше училище, следва да издаде една много важна заповед: вечер университетът да се заключва, защото току- виж влязло някое куче… и завършило успешно. Същевременно огромна част от тези завършващи абитуриенти, които влизат в съответните висши училища получават „дипломи с фактура“ т.е. функционалната неграмотност, се превръща в структурна неграмотност. Тези хора, тези неграмотни генерации ще влязат в активен социален оборот и както казваше големият руски режисьор Сергей Михалков: „Днес деца, утре народ“. Утрето дойде днес. България е една от страните с най-високи показатели по образованост, по коефициент на интелигентност, по разпространение на науката и образованието като особена ценност на нашия народ, в момента се нарежда след 50-60 място във всички международни класации. В 2017г., не в 1917г.

През това време получаваме „бравурни“ доклади, колко много сме напреднали. Да, ние сме напреднали, но се сещам, че май основното движещо противоречие на българския преход е, че колкото по-натам отиваш, толкова по насам идваш, убийствена диалектика. Вчера получих информация, че дори парите, които получаваме от ЕС по различните програми, включително ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ поради корупция, некадърност и откровена злоупотреба, са спрени от ЕС и това го заяви лично министърът на образованието. Поради която причина ние сме изправени пред следната тенденция, за която много малко се говори – тенденцията българският народ от „прусаците на Балканите“, да стане „простаците на Балканите“ с всички произтичащи от това последици.

Вчера беше Хелоуин. Гледах едни дечица, които се движеха по улицата, щастливи, облечени в маскарадните си униформи. Не знам дали знаете, че Хелоуин е празник на мъртвите. Да не се превърне Денят на народните будители в празник на прекратяването на българското образование!!!

Кой е най-големият проблем на България? Проблемът ни не е икономически, социален или политически. Проблемът е преди всичко културен и опира до това, че ние като нация сме изправени пред бездната на незавръщането. Образованите нации се учат от проблемите си. А необразованите нации влизат в гробището на историята!!

Източник: epicenter.bg

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*