ШОКИРАЩИ ДАННИ ОТ НСИ: 50 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ С ПО-МАЛКО ОТ 370 ЛВ. НА МЕСЕЦ!

Само 9,7% от населението в страната има доходи над 720 лв. на месец, показват данните на Националния статистически институт. Оказва се, че само 688 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един хубав и голям хладилник без да избират от луксозните модели. Средният доход на човек за 2016 г. е 5404 лв., което прави по 450 лв. на месец. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната вече надмина 1000 лв. Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително, дори и ако един от родителите получава висока заплата.

За да има по-ясна картина за доходите в страната от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи като в първата попадат хората с годишни доходи до 1508 лв., което прави до 125 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 720 лв. Оказва се, че с под 125 лв. на месец живеят 7,2% от българите, или 4,9% от домакинствата в страната. При положение, че населението на България през 2016 г. е малко над 7,1 млн. души, се оказва че над 511 хил. души преживяват с под 125 лв. на месец. Оказва се, че най-голям дял от българите – малко над 18%, имат месечни доходи между 300 лв. и 370 лв. А точно 50% от населението живеят с под 370 лв. на месец като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.
В България дори 10-те процента най-заможни българи имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС.

Средният годишен доход на тези 9,7% от населението, които влизат в групата на най-богатите, всъщност е 13 145 лв., което прави по 1095 лв. на месец. Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо 4380 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците за да влязат в групата на най-преуспелите 10% от населението.

Любопитното е, че най-бедните и тези, които имат месечни доходи между 650 лв. и 720 лв. взимат почти един и същи обем заеми. Но най-много кредити теглят най-заможните граждани. Именно те и спестяват най-много в банките. Всеки гражданин в групата на най-заможните спестява на влог в банка средно по 1060 лв. за година, докато близо 50% от населението не могат да спестят почти нищо.

Заплатите формират 66,7% от доходите на най-заможните, и само 27,4% от доходите на най-бедните. Хората с най-ниски доходи разчитат много повече от богатите на пенсиите и социалните помощи, които влизат в семейния бюджет. Докато заможните могат да се похвалят и с доходи от наеми или аренда.

10-те процента най-богати българи дават за храна 24,5% от разходите си, докато най-бедните 7,2% харчат за прехрана 44,3% от парите си. Заможните харчат за свободното си време, за отдих и образование 7,4% от доходите си, а бедните дават за развлечение само 2,6% от парите си.

Хората с високи доходи на ден ядат средно по 2521 калории, което е с 40% повече от енергийното съдържание на храната на най-бедните ни сънародници. Като бедните се изхранват предимно с хляб и брашно, а заможните ядат доста по-разнообразна храна. Най-бедните нямат дори пари за цигари като на година пушат средно по 384 цигари, или по малко повече от цигара на ден. Докато хората с високи доходи на година пушат средно по 1278 цигари, което прави по 3 цигари и половина на ден.

Източник: standartnews.com

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

2 коментара

  1. Това е факт и не е от вчера.Защо ли правителството се прави на шокирано и разните там институции??? Нямам думи !!!! Скоро и в кофите за боклук няма да остане нищо ! Народът ни е подложен на геноцид ито със съгласието на висшестоящите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*