МОСКВА ОТВЪРНА НА УДАРА: Експулсира 23-ма британски дипломати! ЛОНДОН В ИСТЕРИЯ! Вижте какво следва:

Това се съобщава в изявление на министерството на външните работи на Русия, разпространено след привикването на посланика на Великобритания в Русия Лори Бристоу в руското МВнР. Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната, закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Изгонването на британските дипломати е в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23-ма руски дипломати във връзка със отравянето в Англия на бивш руски шпионин и дъщеря му. Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, извършено с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз. Москва категорично отрече да има нещо общо със случая.

Великобритания и Русия са естествени геополитически противници още от ХV век, когато възниква централизираната руска държава, която на Запад т. е. от англосаксонската върхушка, била посрещната като смъртна заплаха. И така е до днес.

Сега, докато двете държави си разменят дипломатически удари, британските медии сеят истерия: „Путин може да изтрие Лондон от лицето на Земята!“

И още британски заглавия от днес: „Ако Лондон бъде атакуван със страшното руско ядрено оръжие РТ-2ПМ Топол, чиято бойна глава е с мощност 800 килотона, последствията ще са ужасяващи!“

Министерството на външните работи на Русия заяви, че обвиненията на Тереза Мей срещу Москва са „въпиюща провокация“ и показват, че Лондон е избрал политиката на „конфронтация“ с Русия. Това засилва опасенията ни от Трета световна война и пряка конфронтация между две военни свръхдържави“, заяви говорителят на руския Съвет на федерациите: „Ние сме длъжни да реагираме оперативно, твърдо и огледално“, пишат британски медии.

„Но какво ще стане, ако Владимир Путин стори немислимото и натисне големия червен бутон на бюрото си в Кремъл?“, пита британският в. „Експрес“.  Шокиращият анализ показва, че почти 1 милион души ще бъдат изпепелени моментално, а няколко милиона ще умрат още в първите минути на битката, ако Путин натисне спусъка и атакува Лондон.

Русия се гордее със страшното си ядрено оръжие РТ-2ПМ Топол, чиято бойна глава е с мощност 800 килотона, която може да разруши всеки град в Англия, включително Лондон. Ако Лондон бъде атакуван с Топол, над 900 000 души ще загинат веднага, а други 2,3 милиона ще пострадат, съобщава NukeMap.

Сайтът, който анализира научни и военни данни за своите мрачни предсказания, показва с ужасяваща яснота в каква степен ядрената атака ще засегне и най-скритите кътчета на града. Ако ядреният заряд избухне над сградата на Парламента, ужасяващо огнено кълбо ще се разпростре над 1,5 квадратни мили в сърцето на Лондон, като напълно ще унищожи Уестминстър и части от кварталите Воксхол и Ватерлоо. Никой в района няма шанс да оцелее в зоната на разпространение от 238 квадратни мили. С такива ужасяващи последствия ще се сблъскаме в първите минути, след което ще последват неминуемите ответни удари от страна на САЩ и другите съперници и противници на Русия, което ще хвърли света в Третата, може би последна световна война, пише британският в. „Експрес“.

На 1 март 2018 г. руският президент Владимир Путин декларира, че Москва разполага с оръжия, които възстановяват стратегическия баланс между САЩ и Русия, нарушен след краха на Съветския съюз. Възползвайки се от слабата ситуация, в която изпада руската държава през 90-те години, Вашингтон разработи съвременни системи за противоракетна отбрана и нови настъпателни въоръжения и ги разположи по руските граници. С годините модернизираното американско оръжие все по-сериозно застрашаваше гаранта за ядреното възпиране – руските стратегически ядрени сили.

РС-28 „Сармат” (по класификация на НАТО: Satan-2) е тежък тристепенен ракетен комплекс от пето поколение с шахтово базиране. Основната задача, която реши ракетата, е да преодолее системите за противоракетна отбрана на САШ и да достигне до територията на западния противник така, че да нанесе ответен удар – при потенциална агресия. По този начин „Сармат” се превръща в мощен сдържащ фактор.

Всичко това далеч не означава, че Русия е получила стратегически превес и се готви да унищожи Америка. Москва просто неутрализира заплахата от американските оръжия по своите граници и дори си осигурява леко преимущество. Стратегическият баланс между САЩ и Русия е възстановен. Според американските експерти от аналитичното списание National Interest възможностите на новото руско оръжие не играят решаваща роля за решителна промяна на военностратегическия баланс в руска полза. Според анализаторите американската противоракетна отбрана и досега не е с доказана ефективност срещу по-старите руски образци на междуконтинентални балистични ракети. С други думи- и сега Москва може да преодолее американската ПРО.

Западната общност неведнъж си позволи да осъди прибързано Русия за различни инциденти, а впоследствие се оказваше, че истината е далеч по-различна. Такава беше трагедията със сваления над Донбас малайзийски самолет MH 17, с убийството на Борис Немцов в Москва, на Александър Литвиненко и други. Притесненията на британското правителство, че Русия ще изпепели Острова, идват на фона на сложната политическа ситуация около кризата в отношенията между Русия и Запада.

Но когато става въпрос за голяма политика, винаги следва да си задаваме въпроса Cui bono? Или кой има полза от това?

Добрина Каменова, Свободен народ, svoboden-narod.eu

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*