ЕВРОПА Попариха надеждите на ГЕРБ! Оставаме в чакалнята на Еврозоната!

Ден след като българският политически елит се събра в София, за да демонстрира консенсус за влизането на България в еврозоната, евролидерите за пореден път охладиха родния ентусиазъм. Темата за влизането на България в „чакалнята“ за еврото – валутно курсовият механизъм II (ERM II), не е на дневен ред.

Това каза председателят на Еврогрупата Марио Сентено в отговор на въпрос на БНТ, минути преди да започне неформалното заседание на финансовите министри от еврозоната в София в петък. Именно Еврогрупата и Европейската централна банка имат последната дума за присъединяването.

България ще е следващата страна членка на еврозоната, но без да се поставят конкретни срокове за приемането ни. Това стана ясно след двата ключови финансови форума, които се проведоха в София – на Еврогрупата и на ЕКОФИН.

Част от страните в еврозоната, в това число и Германия, са против по-нанатъшната интеграция на България към еврото поради страх тя да не се превърне във „втора Гърция“.

Ден преди заседанието на Еврогрупата и ЕКОФИН (Съвета по икономическите и финансови въпроси) в София българският политически елит, представен от ГЕРБ, БСП и ДПС, публично изрази консенсус за това, че България трябва да подаде заявка за присъединяване към ERM II. Финансовият министър Владилав Горанов дори се ангажира това да стане в конкретен срок – до края на юни.

източник: 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*