Румен Радев: Трябва да пазим авторитета на Плевнелиев, дори когато той самият не знае как да го опази

„Аз мисля, че всички трябва да пазим авторитета на бившия държавен глава, дори когато той самият не знае как да го опази“. Този лаконичен коментар направи президентът Румен Радев по повод оценките на Росен Плевнелиев по негов адрес в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Бившият държавен глава обяви Радев за „първия президент на България – популист“. „Той външнополитически не е никакъв фактор, няма доверие към него на Запад”, каза Плевнелиев.

По повод на днешния коалиционен съвет за министерски оставки, президентът Радев коментира: „Решенията на коалиционния съвет са изцяло в прерогативите на управляващите, лично на премиера – негово е решението и отговорността. За мен е важен крайният резултат, стига той да не се бави много и да не ни занимават само с проблемите на властта. Българското общество има пред себе си изключително тежки проблеми за решаване”.

По думите му в момента правителство тиражира серийни скандали и интриги, за да очерни опонентите си и да прикрие най-важните проблеми на обществото – корупцията и беззаконието.

„Моят призив е към политическите партии – всички да се обърнат към проблемите на българите”, коментира още Радев.

Президентът посети Шумен, срещна се с кмета на града Любомир Христов и присъства на откриването на академичната година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

„Като президент бих желал да видя най-сетне успешно извървяна дълбока трансформация на нашето образование, която да го превърне от система за преподаване, наизустяване и възпроизвеждане на готови знания в система, която да произвежда личности, натрупали активни знания, умения и компетенции да се справят с предизвикателствата на съвременния свят“, каза в словото си пред студентите президентът.

„От Вас, студентите, не очакваме просто да се превърнете в млади хора, които един ден да си тръгнат оттук с достатъчно знания, умения и компетенции. Ние очакваме от Вас оттук да излязат смели и отговорни граждани с ясна гражданска позиция и с отворено сърце за България“, посочи Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че според него трябва да се възстанови системата на висшите военни училища. „Само тогава те ще имат нужната самостоятелност и ще могат да вземат бързи, ефективни и ефикасни решения и да работят по-тясно с местната власт“, посочи президентът.

Той заяви, че застава зад идеята Паметник „Създатели на българската държава“ да получи статут на национален паметник.

източник:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Вижте още:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*